Bergbeklimmers zijn bergbevuilers

De Qomolangma oftewel Sagarmatha

De Qomolangma, de hoogste berg van de wereld (afb: WikiMedia Commons)

Fluorescerende tenten, lege gasflessen en andere rotzooi laten bergbeklimmers achter nadat ze de top hebben bereikt. Bergbeklimmers zijn bergbevuilers. Een schoonmaakploeg die de Mount Everest is gaan kuizen heeft in twee weken tijd al drie ton afval verzameld. Als je bergbeklimmers weer eens hoort praten over de schoonheid van de natuur, dan weet je waar ze het over hebben.
De Everest-berg is met zijn 8848 m de hoogste berg van de wereld. Bij het begin van het klimseizoen stuurde de Nepalese overheid veertien mensen naar die piek om tien ton afval te verwijderen. Daar gaat zo’n anderhalve maand mee gemoeid. De troep wordt met helikopters afgevoerd, deels voor hergebruik. De Nepalese overheid stelt er een eer in de berg schoon te krijgen, maar het laat zich raden dat die puinhoop met het vorderen van het seizoen weer snel zal groeien.
Zes jaar geleden is de overheid een borgsom van 4000 dollar gaan vragen aan de klimmers. Dat geld kregen ze terug als ze tenminste acht kilo afval mee terugnamen, maar slechts de helft van de klimgroepen deed dat. In februari verbood China niet-klimmers de Tibetaanse kant van de berg te betreden om die kant van de Everest schoon te maken. Tot nu toe hebben 4000 bergbeklimmers de Everest bedwongen, waarvan meer dan 800 het vorig jaar. Door het opwarmende klimaat komen ook steeds meer sporen van vroegere beklimmers boven de sneeuw (inclusief lijken/geraamtes). De Everest werd 66 jaar geleden voor het eerst door Edmund Hillary en Tenzing Norgay bedwongen

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.