Met vrouwen erbij wordt er een compromis gesloten

Hristina Nikolova: mannen zijn dwars

Hristina Nikolova: compromisbereidheid

Het is niet bepaald een verrassing, maar of het klopt weet ik natuurlijk ook niet. Ik heb het dan over een onderzoek naar de compromisbereidheid en geslacht. Onderzoekers in Amerika zouden tot de conclusie zijn gekomen dat als er vrouwen aan het nemen van een beslissing hebben deelgenomen er altijd een compromis uit rolt, maar dat dat zelden of nooit gebeurt als mannen moeten beslissen. We hebben het dan over paren beslissers. Het artikel verschijnt in het blad Journal of Consumer Research.

“Als mannen andere mannen om zich heen hebben, dan zijn ze geneigd hun mannelijkheid te bewijzen”, zegt onderzoekster Hristina Nikolova (geen dom blondje). “Allebei proberen ze een compromis te voorkomen omdat dat vrouwelijk zou zijn. Daartegenover is extremisme meer een mannelijke trek en daarom zullen ze de voorkeur geven aan een extreme oplossing als ze samen moeten beslissen.” Ik herhaal hier alleen maar wat er in het persbericht staat. Het komt me als een tamelijk simplistische verklaring voor, maar ik ben dan ook maar een man.
Nikolova en haar medeonderzoekers deden vier experimenten met ruim 1200 proefpersonen (allemaal studenten) en een vijfde met 673 personen via internet. Een duo moest beslissingen nemen over zaken als het kopen van printers, tandpasta, het boeken van een hotel of het aan- of verkopen van aandelen. Nikolova: “Onafhankelijk van waar het over ging, altijd als er een vrouw in het paar zat bleek de compromisbereidheid groot. Opmerkelijk als twee mannen moesten beslissen ze juist van dat compromis wegbleven en kozen voor een extreme mogelijkheid. Als twee mannen, bijvoorbeeld, moeten beslissen over de aankoop van een auto die verschillen in veiligheid en brandstofverbruik, dan kozen ze niet van allebei een beetje.” Individuen, man/vrouw-paren en vrouwparen zijn geneigd voor de tussenvorm te kiezen, omdat dat het redelijkst lijkt te zijn. Vreemd is dan dat mannen in aanwezigheid van een vrouw wel compromisbereid zijn. Hoeven ze dan hun mannelijkheid niet te tonen?

Bron: eScience News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.