Windmolens minder gevaarlijk voor vogels met zwarte wiek

Windpark op Smøla

Windpark op Smøla (afb: WikiMedia Commons)

Er wordt vaak geklaagd over het grote aantal vogels dat door draaiende windmolens het loodje legt. Ik ga er van uit dat er inderdaad vogels het leven laten door draaiende windmolens. Volgens Noorse onderzoekers zou één zwart geverfde wiek die wieken veel minder dodelijk maken voor vogels.
In Noorwegen staan op het eiland Smøla met een oppervlak van 18 km² 68 molens. Daar werden voortdurend lijken gevonden van beschermde diersoorten zoals de zeearend en de rode korhoen. Dat schijnt ook elders een probleem te zijn. Het argument wordt vaak gebruikt door tegenstanders van windenergie. Over de slachtoffers van het autoverkeer onder de dieren hoor je minder vaak een discussie, maar dit even terzijde: elke dode vogel is er voor mij een te veel.
Er zijn wel mogelijkheden het aantal slachtoffers te verminderen. Zo zou de vorm van de wieken van invloed zijn of de opstelling van de molens ten opzichte van elkaar. Je zou onder bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld tijdens trekperiodes) die wieken stil kunnen zetten, maar dat drukt natuurlijk wel de opbrengst. Roel May en medeonderzoekers van het Noorse instituut voor natuuronderzoek in Trondheim hebben een andere oplossing gevonden na een onderzoek op Smøla. Daar wordt al een aantal jaren een van de drie wieken zwart geverfd. De andere twee zijn grijs. Daardoor zou voor de vogels de beweging van de wieken beter in te schatten zijn, waardoor dodelijke botsingen kunnen worden voorkomen.

70% minder

En inderdaad: in vergelijking met een controlegroep veroorzaakten de zwartwiekers 70% minder dodelijke botsingen met vogels. May sluit niet uit dat dat resultaat iets te maken heeft met de specifieke locatie. Er zal volgens hem ook elders onderzoek moeten worden gedaan om het effect van een zwarte wiek op zijn juiste waarde in te schatten. Overigens zou een betere zichtbaarheid voor vogels weer op andere bezwaren kunnen stuiten…

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.