Energie uit de lucht (gegrepen?)

Lord Drayson en de vrije energie

Lord Drayson met zijn door Freevolt gevoedde vervuilingsmeter (foto: BBC)

Er waart overal om ons heen energie in de vorm van elektromagnetische,  (radio)golven voor van alles en nog wat. Daarmee zou, bijvoorbeeld, laagenergetische toepassingen als het internet-der-dingen gevoed kunnen worden, denkt de Engelse lord Drayson. Een antenne en nog wat elektronica en je kunt oogsten.

Het klinkt allemaal nogal fantastisch en als er een lord bij betrokken is dan denk je al gauw aan flauwekul, maar feit is dat we nogal wat elektromagnetische straling rondsturen. De lord presenteerde zijn plannen in het gebouw van de eerbiedwaardige Royal Institution. Volgens Drayson kun je met een simpele antenne en nog wat elektronische dingetjes de energie uit de lucht plukken voor de voeding van laagenergetische toepassingen zoals sensoren. Volgens Drayson is hij de eerste die energie oogst uit radiofrekwente straling. “Er is geen extra infrastructuur voor nodig, geen extra energie. Het gebruikt de energie die niet gebruikt wordt.” Hij demonstreerde het eerste product dat gebruik maakt van de ‘vrije energie”: een vervuilingsmeter. De batterij van die meter wordt voortdurend bijgeladen door de Freevolt-energieoogster. De techniek is gepatenteerd.
De BBC voert deskundige Dean Bubley op, deskundig op het gebied van mobiele technologie en oprichter van Disruptive Analysis. “Dat is fantastisch”, zei hij na de demonstratie van Drayson, “maar daar heb je Freevolt niet voor nodig. Je kunt dat ook doen met een batterij en een laagvermogenzender.” Hij vroeg zich ook af wat dat voor het mobiele netwerk betekende. Je pikt immers de rf-golven die gebruikt worden voor communicatie. Drayson zag daar geen probleem in. Het schijnt dat anderen het al eerder hebben geprobeerd, maar dat dat tot niets heeft geleid. De lord heeft er alle vertrouwen in dat het nu wel slaagt.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.