“Weer maanden vooruit spellen is een eitje”

WeersvoorspellingWeerkundigen hebben altijd hoog opgegeven van hun moeilijke vak. Ze geuren graag met hun kennis in de media en worden soms heuse tv-sterren. Mexicaanse onderzoekers van de nationale universiteit van Mexico denken dat het allemaal niet zo ingewikkeld is en hebben het programma Moclic ontwikkeld waarmee iedereen het plaatselijke weer kan voorspellen tot wel maanden vooruit, met inbegrip van orkanen en ander weerlijk (on)gerief, zo beweren ze.
Francisco Bautista Zúñiga, schrijver van het programma, stelt dat een boer aan de hand van het programma de jaarlijkse neerslag kan uitrekenen en die kan relateren aan opbrengsten. Bij voorspelde droogte zou de boer kunnen overwegen droogteresistente zaden te gebruiken of methodes in te zetten om de opvang van regenwater te optimaliseren. Artsen kunnen aan de hand van de voorspelde neerslag- en droogteperiodes hun plan trekken aangaande ziektes die daarmee verband houden. Overheden kunnen vast maatregelen nemen als er overstromingen voorspeld worden. Kortom, Zúñiga ziet tal van toepassingsmogelijkheden.

Het programma voorspelt allerlei voor een boer interessante zaken als luchtvochtigheid, droogheid, regenerosie en neerslagconcentratie. Het  is ontworpen voor Windows. Het maakt gebruik van gegevens van weerstations over de hele wereld. “We gebruiken plaatselijke gegevens, in afwijking van andere systemen, die geen rekening houden met de nabijheid van de zee of de geaccidenteerdheid van het terrein. De programmatuur is erg eenvoudig en kan door iedereen gebruikt worden zoals kwekers, artsen en bestuurders. Het is de bedoeling van Zúñiga met het programma de wereldmarkt op te gaan. Ik ga het vast uitproberen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.