“Topambtenaren EU houden vernietigend pesticidenrapport achter”

Boerenland

Rapport over hormoonachtige bestrijdingsmiddelen bleef in la liggen

Topambtenaren van de Europese Unie zouden een vernietigend rapport  over hormoonachtige pesticiden hebben achtergehouden onder druk van chemische bedrijven als Bayer en BASF. Deze hormoonachtige chemicaliën worden in verband gebracht met, onder meer, foetale afwijkingen, verminkingen aan de geslachtsorganen en kanker. Gebruik van deze bestrijdingsmiddelen zou de samenleving in de EU jaarlijks honderden miljoenen euro’s kosten. De omzet van de 31 pesticiden in kwestie loopt in de miljarden.
In het niet openbaar gemaakte rapport wordt gesteld dat de blootstelling aan zelfs lage concentraties van deze bestrijdingsmiddelen – die, naast de landbouw, onder meer worden toegepast in kunststoffen, cosmetica en sanitaire middelen- al zulke grote gezondheidsgevaren zou opleveren, dat ze nooit goedgekeurd hadden mogen worden. Op basis van een beoordeling van de opstellers van het rapport, hadden verschillende, zo niet alle van de 31 bestrijdingsmiddelen in kwestie het afgelopen jaar verboden moeten worden. In plaats daarvan zijn minder strenge maatregelen genomen, met de belofte de zaak nog eens nader te bekijken. Dat onderzoek zal niet voor volgend jaar plaatsvinden. “We waren klaar met normen en een voorstel hoe we het zouden aanpakken, maar ons werd door het kantoor van de secretaris-generaal verteld, dat we het moesten vergeten”, zei een niet met name genoemde bron in het EU-ambtenarenapparaat tegen de Britse krant the Guardian. “In feite werden de normen bijgesteld.”
Vorige maand klaagden 11 Europarlementariërs tegenover EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (gezondheid en voedselveiligheid) over het falen van de EU op het terrein van de hormoonachtige bestrijdingsmiddelen. De maatregelen zouden al eind 2013 moeten zijn genomen. Secretaris-generaal Catherine Day weet de vertraging aan de slechte communicatie tussen de EU-departmenten voor gezondheid (afgekort als Sanco) en milieu (Envi), die verantwoordelijk zijn voor het dossier. “Ze werkten verschillende kanten op. Het secretariaat-generaal heeft ze gedwongen samen te werken om tot een analyse te komen waarmee de Europese Commissie wat kan”, zei Day tegen de Britse krant. Een andere zegsman van de EC betoogde dat zij interne documenten niet hoeft te publiceren. In Brussel gaan geruchten dat  het departement voor gezondheid ‘in dienst’ is van de industrie.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.