Huidbacterie schijnt te helpen tegen huidkanker

Huidbacterie S. epidermidis beschermt tegen huidkanker

Een kweek van Staphylococcus epidrmidis-bacteriën (afb: UC San Diego)

We hebben niet alleen een heel regiment bacteriën in ons maag/darmka-naal, maar ook op onze huid logeren nogal wat micro-organismes. Een zo’n organisme, Staphylococcus epidermidis, blijkt ons te beschermen tegen huidkanker. Nog een reden om je niet al te vaak te wassen.

“We hebben een bacteriestam gevonden die zich vaak op de menselijke huid bevindt. Die heeft het vermogen om de groei van bepaalde kankers af te remmen”, zegt onderzoeker Richard Gallo van de universiteit van Californië in San Diego. “Deze bacteriestam produceert een stof die bepaalde typen kankercellen doodt, maar voor normale cellen niet giftig is.”

Het gaat om 6-N-hydroxyaminopurine (6-HAP) dat veel weg heeft van guanine. Guanine is een van de DNA-basen. Muisjes met S. epidermidis-bacteriën op de huid die geen HAP-6 aanmaken kregen veel huidtumoren nadat ze bestraald waren met kankerverwekkende uv-stralen. Muisjes met 6-HAP producerende bacteriën op de huid hadden daar geen last van.

Aanmaak DNA

6-HAP verstoort de aanmaak van DNA en voorkomt (daardoor? as) de uitzaaiing, maar onderdrukt ook de ontwikkeling van huidtumoren die ontstaan onder invloed van uv-straling. Muisjes die elke twee dagen gedurende twee weken die stof kregen in gespoten, bleken daar geen nadelige gevolgen van te ondervinden. Als ze werden opgezadeld met huidkankercellen, dan werden de huidtumoren kleiner.
Gallo: “Er is steeds meer bewijs dat de huidflora belangrijk is voor de gezondheid van de mens. Eerder konden we al melden dat sommige bacteriën antimicrobiële peptiden produceren die ons beschermen tegen ziekteverwekkers zoals de Staphylococcus aureus.” Hij meldt niet dat het is aan te bevelen ons minder vaak te wassen, vooral niet die delen die in aanraking komen met uv-straling, de onbeklede lichaamsdelen, dus.

“De S. epidermidis lijkt nog een extra beschermingslaag tegen sommige kankersoorten toe te voegen. Er zal meer onderzoek gedaan moeten worden om te zien hoe 6-HAP geproduceerd wordt en of de sof gebruikt kan worden om kanker te voorkomen”, voegt hij daaraan toe. Zo ingewikkeld is 6-HAP toch niet?
Wereldwijd krijgen jaarlijks miljoenen mensen een of andere vorm van huidkanker, in meerderheid (95%) niet-melanoomkanker. Melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker, die begint bij de pigmentproducerende cellen, de melanocyten.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.