In 2014 twee keer Portugal aan oerwoud verdwenen

Wereldwijde boskap in 2014

De boskap is ten opzichte van 2012 en 2103 wel afgenomen (afb: the Guardian)

Het vorig jaar is 18 miljoen hectaren bos gekapt, een oppervlak dat twee keer zo groot is als Portugal. Ten opzichte van de twee voorgaande jaren is dat een afname, maar gezien vanaf de eeuwwisseling is de trend stijgend. Dat blijkt uit satellietwaarnemingen van Global Forests. De bossen moesten vooral plaatsmaken voor palmolieplantages. De boskap heeft vooral in West-Afrika ernstig huisgehouden.
De boskap in vier West-Afrikaanse landen heeft vooral te maken met de productie van palmolie. De vier landen behoren tot het tiental landen waarin de boskap sinds de eeuwwisseling het snelst is toegenomen. Onderzoekers van het  World Resources Institute (WRI) die de gegevens analyseerden, waren vooral verbaasd over de ontwikkelingen in West-Afrika. De Afrikaanse landen Sierra Leone, Guinée, Guinée-Bisau, Liberia en Madagaskar verloren vorig jaar 2% van hun bosareaal aan de landbouw, mijnbouw en houtindustrie. Boskap is niet langer alleen een probleem in Brazilië en Indonesië, volgens Nigel Sizer van WRI. “We zien een verschuiving naar kleinere landen die normaal minder aandacht krijgen van milieugroepen. Drie van die landen herstellen van conflicten, waardoor ze niet interessant waren voor investeerders en nu weer wel.”
De grootste boosdoener is palmolie. Palmolie wordt in deze contreien al jaren op kleine schaal wordt geproduceerd, maar nu verkoopt de overheid grote stukken oerwoud aan private ondernemingen in een reactie op de toenemende vraag naar palmolie. Indonesië is de grootste producent, maar heeft recentelijk een pas-op-de-plaats afgekondigd. Dan komt West-Afrika in beeld. De Liberiaanse minster van financiën Amara Konneh heeft zijn zorgen geuit over de ecologische gevolgen van de palmolieproductie, maar verklaarde dat het land economisch gedwongen is.
De satellietbeelden laten zien dat bijna tweederde (62%) van het verlies van tropisch oerwoud buiten Indonesië en Brazilië heeft plaatsgevonden (47% in 2001). Die twee landen huisvesten de grootste tropische regenwouden ter wereld en zijn lang doelwit van actiegroepen geweest. Volgens Sizer is het echter verontrustend dat de cijfers voor die twee landen weer slechter worden: een stijging van 16% voor Brazilië en 30% voor Indonesië ten opzichte van 2013. Hij vindt het nog te vroeg om van een trend te spreken. In Cambodja is de boskap het hardst gegroeid. Dat komt vooral door de opkomst van rubberplantages, waarbij er een sterk verband is tussen de rubberprijs en de boskap.
Ontbossing heeft ook een sterke relatie met het klimaat. Bij de komende onderhandelingen in Parijs zal dan ook gepleit worden voor maatregelen tegen ontbossing. Sizer: “Het is erg verontrustend in de aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs te zien dat de boskap is gegroeid, vooral ook in landen waar moeilijk mee te werken valt.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.