Een bloedtest op Alzheimer in de maak

Tau- en beta-amyloïdedeposities in de hersens

Tau-knopen (bruin) en beta-amyloïdeplaques (rood)

Het schijnt nogal lastig te zijn om uit te maken of iemand een begin van Alzheimer heeft of alleen maar wat verstrooid is. Dat zou binnenkort verleden tijd kunnen zijn met de introductie van een (snelle) bloedtest op Alzheimer.
We vergeten allemaal wel eens wat of leggen onze sleutels op vreemde plaatsen. Alzheimer komt er aan, wordt er dan snel door de omgeving geroepen, zeker als de ‘dader’ de zestig gepasseerd is. Nog steeds is niet bekend hoe de ziekte ontstaat of hoe je die kunt genezen.

Met een dure methode (positronemissietomografie, PET) zijn de bij de ziekte behorende eiwitophopingen in de hersens zichtbaar te maken. PET is niet alleen duur maar ook lang niet overal aanwezig.
In een eerdere studie had een onderzoeksgroep al aangetoond dat de beta-amyloïdespiegel in het bloed een maat is voor het risico op Alzheimer. Die methode zou volgens de onderzoekers rond Adam Boxer van de universiteit van Californië in San Francisco echter niet nuttig zijn als diagnosemiddel. Daarom zijn ze nu gaan uitzoeken of de andere Alzheimerboosdoener, de tau-eiwitten, wel diagnostische potentie heeft. Ze richtten zich daarbij op pTau181.

Ze deden hun onderzoek bij vierhonderd proefpersonen van 58 tot 70 jaar. Bij 56 daarvan was via de conventionele weg al aangetoond dat ze aan die ziekte leden, 47 hadden lichte problemen en bij 190 proefpersonen was een of andere vorm van frontotemporale dementie vastgesteld. 69 personen fungeerden als ‘nulgroep’. Bij alle deelnemers werd het pTau181-gehalte in het bloedplasma bepaald.

pTau181-gehalte

Het bleek dat het pTau181-gehalte inderdaad een aanwijzing was voor Alzheimerdementie (de meest voorkomende vorm van dementie). De waarde van het pTau181 in het bloedplasma van Alzheimerpatiënten was ruim twee keer zo hoog als bij alle andere groepen. Deelnemers met frontotemporale dementie hadden normale pTau181-waarden. Dat is belangrijk aangezien deze vorm van dementie vaak wordt aangezien voor Alzheimer. De bloedtest bleek even betrouwbaar als de PET-opnamen.

Boxer: “Die bloedproef zou binnenkort in de praktijk kunnen worden toegepast bij mensen met geheugenproblemen. De mogelijkheid Alzheimer in een vroeg stadium vast te kunnen stellen zou een voordeel kunnen zijn voor patiënten in de beginfase. Ze zouden eerder behandeld kunnen worden.” Zoals gezegd zijn er geen geneesmiddelen voor Alzheimer, maar er is enige hoop dat dat gaat veranderen. Aducanumab, een antilichaam en een van de kanshebbers, is in het stadium van toelating tot de markt.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.