Fietsen is gezond, ook voor je afweer

Lange NederlandersDat fietsen gezond is en autorijden ongezond, hoeft geen betoog. Toch heeft dat nooit geleid tot een regeringsoekaze de auto het land uit te gooien. Integendeel, nog steeds worden er weer stukken Nederland geasfalteerd om die ongezonde en klimaatverpestende manier van voortbewegen te faciliteren. De domheid regeert (lees: VVD, enz.). Bij al die gezondheidsvoordelen van een fiets voor zijn gebruiker komt er nog een: oudere fietsers (75) blijken een afweersysteem te hebben als jonge mannen (20).

Regelmatig fietsen is goed voor je hart, spieren, maar ook voor je afweersysteem, zagen Britse onderzoekers. “Hypokrates zou 400 vC al gezegd hebben dat bewegen een goed medicijn is, maar we zijn steeds meer een zittende samenleving “, zegt onderzoekster Janet Lord van de universiteit van Birmingham.
De onderzoekers bekeken de afweersystemen van 125 volwassenen, tweederde daarvan was man, van 55 tot 79 jaar oud, die vrijwel hun hele leven gemiddeld zo’n tweeënhalf uur per week fietsten met een gemiddelde intensiteit. Dat wil zeggen dat de mannen over 100 km zesënhalf uur mochten doen en de vrouwen over 60 km vijfënhalf uur. Geen van hen was roker, (veel)drinker of had een te hoge bloeddruk.
Die groep werd vergeleken met twee andere: de een met ook ouderen en een andere met jongeren (20 tot 26 jaar), beide goed gezond, maar niet sportief.

Thymus

De onderzoekers concentreerden zich op de thymus of zwezerik, waar de T-cellen rijpen en die gaandeweg de jaren verouderd. Vandaar ook dat oudere mensen avtbaarder zijn voor ziektes. Dat schijnt al vanaf je twintigste te gebeuren, maar dus kennelijk niet bij mensen die in beweging blijven. “Het lijkt er op dat fietsers een extra bescherming hebben tegen deze problemen”, zegt Lord. “Het is dus absoluut niet waar dat veroudering ons automatisch kwetsbaar maakt.” Ga toch fietsen, dus en pleur die auto aan de kant.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.