Gebruik bacteriën in plaats van kunstmest

Bacteriën nemen plaats kunstmest in

Probiotisch zelfbemestend zaaisel is het doel van Bayer en Gingko Works (afb: Bayer)

Kunstmest is slecht voor het milieu en voor het klimaat, maar zonder kunstmest lijkt de moderne landbouw niet meer te kunnen functioneren. In Amerika maar ook in Europa is een nieuw idee (alhoewel) geïntroduceerd: gebruik bacteriën in plaats van kunstmest.
Bij de productie van kunstmest ontstaan grote hoeveelheden broeikasgassen. Als het kunstmest eenmaal is uitgestrooid op het veld, komt een deel daarvan terecht in het grond- en oppervlaktewater, waar het voor ‘overbemesting’ kan zorgen. Als elke Amerikaanse maïsboer het probiotische mengsel van Pivot zou gebruiken, dan zou het milieu daar net zoveel van opknappen als met het afdanken van eenmiljoen auto’s, zo stelt het bedrijf. “We proberen een ecologische tijdgeest te creëren”, zegt Pivot-medeoprichter Karsten Temme.

Het is heel eenvoudig. De boer besproeit het zaad alvorens te zaaien met een probiotische vloeistof met de juiste bacteriën. Als de planten groeien dan gaan die bacteriën in de grond aan het werk en zetten stikstof uit de lucht om in verbindingen waarmee de planten hun voordeel kunnen doen ((kunst)mest is in wezen een stikstofbron voor planten).
Als alles gaat zoals de fabrikant het bedacht heeft leveren de bacteriën zo’n 30 kilo stikstofverbindingen per hectare, zo meldt het Californische bedrijf Pivot Bio. Dat bedrijf zegt de eerste leverancier te zijn van stiktstofproducerende bacteriën ter vervanging van kunstmest. Het probiotische spul vervangt kunstmest niet geheel, maar verlaagt het gebruik daarvan aanzienlijk.

Niet nieuw

Om micro-organismen in te zetten in de landbouw is geen gloednieuw idee. Al tientallen jaren worden bacteriën ingezet als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Het lijkt er echter op dat de probiotische benadering de wind in de zeilen heeft. Pivot Bio is niet de enige op dit terrein. Het eveneens Amerikaanse bedrijf Indigo Ag zoekt al sedert 2014 naar micro-organismen die nuttig kunnen zijn voor toepassing in de landbouw.
Het grote Bayer heeft niet lang geleden met Ginkgo Works een gezamenlijke onderneming opgericht die zich richt op de ontwikkeling van zelfbemestend zaaisel. Ginkgo (Biologie als ontwerp) en Bayer verlaten zich daarbij niet geheel op de natuur en hebben plannen met genetische manipulatie de natuur naar hun hand te zetten.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.