België krijgt nul voor nucleaire cyberveiligheid

Klimaatrampen en kernenergieBelgië is de laatste jaren nogal aan het knoeien met zijn kerncentrales. De buurlanden worden steeds bezorgder en nu heeft de actiegroep Nuclear Threat Initiative (NTI) het land nul punten gegeven voor de cyberveiligheid van zijn kerninstallaties. Dat komt doordat het woord cyberveiligheid niet voorkomt in de regelgeving. Over het geheel krijgen de Belgische kerninstallaties 83 punten. Dat schijnt redelijk te zijn. NTI is in 2001 opgericht door CNN-baas Ted Turner en voormalig VS-senator Sam Nunn.
Zijn kerncentrales veilig voor een webaanval, is dan de vraag. Ecolo-Groen-fractieleider Jean-Marc Nollet toonde zich bezorgd over die vaststelling. De verklaring ligt bij de methodologie van NTI, stelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de bevoegde Kamercommissie. NTI baseert zich voor haar analyse op de wettelijke gegevens en beschikbare reglementen. De Belgische regels rond nucleaire veiligheid maken evenwel geen expliciete melding van cyberveiligheid. Jambon: “Hoewel cyberveiligheid niet wordt vermeld, hebben alle nucleaire installaties de verplichting de documenten die worden bewaard op informaticanetwerken te beschermen.”
In 2011 vonden minutieuze tests plaats. In geval van een cyberaanval zorgt de loskoppeling van de informaticasystemen ervoor dat de veiligheidsfuncties niet verloren kunnen gaan. Die tests waren echter maar een momentopname. Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) voert eveneens controles uit.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.