IJs op Noordpool smelt snel weg

Noordpoolijsmetingen

Metingen van de dikte van het Noordpoolijs

Het wegsmelten van het ijs op de Noordpool neemt dramatische vormen aan, zo heeft recent onderzoek aangetoond. In de laatste decennia is het ijs op sommige plaatsen met tientallen procenten dunner geworden. Onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Washington baseerden zich bij hun onderzoek op gegevens van satellieten, vliegtuigen, onderzeeërs en vaste waarnemingspunten.

“Het slinken van de ijslaag is dramatisch”, zegt klimatoloog Ron Lindsay. “We weten dat het ijs dunner wordt, maar we hebben nu aanvullende informatie hoe snel dat gaat en dat dat proces niet vertraagt.” Het ziet er naar uit dat de zee op de Noordpool binnen niet al te lange tijd delen van het jaar ijsvrij zal zijn.
In dit onderzoek worden voor het eerst gegevens uit verschillende bronnen gecombineerd om de dikte van het Noordpoolijs vast te stellen. De gegevens van 1975 tot 1990 komen vooral van onderzeeërs. Die bron droogt na 2000 een beetje op. Dan komen de waarnemingen vanuit de ruimte via IceSat van de NASA en de lucht op, naast metingen ter plaatse op of onder het (zee)ijs zoals in de Beaufortzee door het Woods Hole oceanografisch instituut. Volgens Lindsay klaagden onderzoekers dat de gegevens versnipperd voorhanden waren. Het bredere onderzoek laat zien dat wat leek op een afvlakking van de smelt in de jaren 90 slechts tijdelijk was. De volgende 12 jaar verdubbelde de ijsafkalving.
Volgens critici zouden de schattingen van de afkalving te hoog zijn, maar in werkelijkheid zou het nog wel eens erger kunnen zijn dan gedacht, menen de onderzoekers. “Tenminste in het centrale poolbassin was onze extreemste schatting lager dan de gemeten waarden”, zegt medeonderzoeker Axel Schweiger. De onderzoekers hebben de ontwikkelingen van de ijslaag bekeken tot 2012 toen het zeeijspeil een dieptepunt bereikte. Sindsdien lijkt het ijs zich enigszins hersteld te hebben, maar volgens de onderzoekers is dat niet verrassend. Lindsay: “Wat we nu zien ligt enigszins boven de trend, maar dat is in het geheel niet inconsistent.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.