Obama’s klimaatplan is wat mager

Micro-organismen als klimaatbedervers

Micro-organismen in het dooiende permafrost poken het klimaat op

De Amerikaanse president Barrack Obama heeft in de aanloop naar de klimaatconferentie eind dit jaar in Parijs, een klimaatplan gelanceerd. Het is wat mager, maar voor Amerika lijkt dat toch een grote stap voorwaarts. Allerlei personen en bedrijven zijn al dwars gaan liggen. Het lijkt er op of een flink deel van de Amerikaanse staten niet mee willen doen. Wat willen die Amerikanen toch, toch bekend als ’s werelds grootste kooldioxideuitstoters, gemeten per hoofd van de bevolking.
Te weinig, te laat, zou je kunnen zeggen. De kooldioxideuitstoot zou in 2030 met 32% moeten dalen, maar ten opzichte van welk jaar? In het Kyoto-protocol, waaraan de VS niet wilden meewerken, werd 1990 als peiljaar genomen. Ik kan in het plan niet vinden wat het peiljaar is. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA hanteert peiljaar 2005. Die 32% moeten dan wel door de staten worden verwezenlijkt. Hoe, dat zoeken ze zelf maar uit en ze hoeven dat pas vanaf 2022 te doen, dat reduceren, bedoel ik. Dan zit Obama allang niet meer op die zetel.

Die 2005 van de EPA is ook bedoeld om prettig voor de dag te kunnen komen, zo stelt het Duitse blad der Spiegel. Dat was een topjaar voor de CO2-uitstoot. Sedertdien is die al met 15% gedaald, mede als gevolg van de financiële crisis, maar vooral toch door  het scherp gegroeide verbruik van het omstreden schaliegas (produceert minder kooldioxide dan kolen). Volgens het Duitse blad brengt het klimaatplan van Obama ten opzichte van de huidige uitstoot maar een reductie van 6%. Dat klinkt heel wat bescheidener dan die 32%. Eerder hadden de VS al aangegeven de broeikasgasuitstoot in 2025 met 26% te zullen verminderen.

De autofabrikanten in de VS moeten hun voertuigen zuiniger maken en het energetisch rendement van huishoudapparatuur zal moeten worden verbeterd. Dat is allemaal leuk en aardig, maar als er meer gereden wordt en meer huishoudapparatuur wordt gebruikt, dan schiet je met dergelijke maatregelen niet erg op. Het lijkt er op of Amerika, of tenminste Obama, zijn goede wil wil tonen in de aanloop naar Parijs. Daar zal worden onderhandeld en zullen andere landen met een argusoog kijken naar wat grote, rijke landen als Amerika doen. Dat land is met nog geen 5% van de wereldbevolking verantwoordelijk voor bijna 20% van de kooldioxideuitstoot in de wereld. Ik heb zo’n gevoel dat het weer niks wordt, daar in Parijs.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.