“We zitten momenteel op het slechtste klimaatscenario”

Het RCP 8.5-scenario

De aardopwarming wanneer het RCP 8.5-scenario wordt ‘gevolgd’ (afb: Woods Hole-onderzoekcentrum)

Het lijkt er op dat het slechtste klimaatscenario waarmee tot nu toe gerekend werd, het RCP 8.5 C02, het beste past om de gevolgen van de klimaatverandering voor 2050 in te schatten, zo blijkt uit een onderzoek van het (mij onbekende; as) Woods Hole-onderzoekcentrum. Lang is dat scenario als alarmistisch en misleidend voorgesteld, maar onderzoekers Christopher Schwalm, Spencer Glendon en Philip Duffy stellen dat dat scenario het dichtst in de buurt komt van wat er staat te gebeuren gegeven de ontwikkeling van de uitstoot van broeikasgassen.
“Niet alleen komt de uitstoot aardig overeen met RCP 8.5, met de totale cumulatieve uitstoot binnen 1%, maar dat scenario past ook het beste gezien het huidige en beloofde beleid voor wat betreft het midden van de eeuw en is hoogst aannemelijk voor de C02-uitstoot in 2100″, schrijven de auteurs. “Deed je dat niet voor de afgelopen vijftien jaar dan had je een vermindering moeten zien die niet heeft plaatsgevonden, waardoor het beeld van wat ons te wachten staat niet meer klopt.”
RCP staat representatieve concentratieroutes. Die scenario’s werden in 2005 ontwikkeld voor het vijfde klimaatrapport van het VN-Klimaatforum (IPCC in Engelse afko). RCP 8.5 veronderstelt het hoogste verbruik van fossiele brandstoffen met als gevolg een opwarmingseffect van 8,5 W/m2 in 2100.
Er wordt volop gespeculeerd op wat er nog zou kunnen veranderen, maar vooralsnog gebeurt er veel te weinig. De onderzoekers schrijven dat het voor het maken ven beslissingen noodzakelijk is dat we ons op de wat kortere termijn richten. “We moeten scenario’s hebben die nuttig zijn met die horizons. Als we kijken naar het midden van de eeuw en eerder is RCP 8.5 het zinvolst”, schrijven ze.

Corona

Volgens de onderzoekers heeft de coronacrisis in dit verhaal weinig te betekenen. De ‘bruikbaarheid’ van dat scenario is daardoor niet veranderd. Rekening houdend met beperkende maatregelen tot eind dit jaar zou dat een vermindering van de uitstoot met 4,7 Gton C02 ten opzichte van ‘normaal’ betekenen, stellen de onderzoekers. Dat komt neer op minder dan 1% van de totale C02-uitstoot sedert 2005 voor alle scenario’s en waarnemingen.

“Gegeven de overeenkomst tussen de historische cijfers van 2005 tot 2020 en de totale uitstoot in RCP 8.5 en de congruentie tussen het gevoerde beleid en de uitstootniveaus in RCP 8.5 tot het midden van de eeuw is dat scenario het beste zowel als instrument om te onderzoeken hoe het gaat worden als wat de risico’s zijn. Als RCP 8.5 niet bestond, dan zou het moeten worden uitgevonden”, besluiten de onderzoekers.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.