“Klimaatverandering bij 1°C stijging al katastrofaal”

Klimaatrampen en kernenergie

James Hansen ziet kernenergie als een van de oplossingen om klimaatrampen te voorkomen.

De door de VN aangenomen 2-gradengrens voor de temperatuurstijging van de aarde is volgens enkele klimaatdeskundigen te hoog. Een stijging van 1°C is al genoeg voor het aanzwengelen van katastrofale gebeurtenissen, zo stellen ze in het blad Plos One. Zij noemen de VN-doelstelling een gevaarlijke, die de rampzalige gevolgen van aardopwarming niet zal kunnen voorkomen. We zullen de uitstoot van broeikasgassen per nu met 6% per jaar moeten terugschroeven, schrijven de auteurs.

Volgens James Hansen, hoofdauteur van het artikel, is het te laat als we het tot die stijging van 2 graden laten komen. “De maatschappij zou zich moeten afvragen wat de gevarengrens is, gegeven de ontwikkelingen die we al kunnen hebben waarnemen.” Hansen werkte tot september bij het Godard-instituut voor ruimtestudies van de NASA. Hij vertrok daar om zich meer met de klimaatverandering te kunnen bezighouden.
Het internationale forum voor klimaatverandering (IPCC) schatte in zijn laatste rapport dat we nog 30 jaar hebben voor we die grens bereikt hebben, met een extra uitstoot van 1000 000 000 000 ton ( 1 teraton) kooldioxide, maar volgens Hansen en zijn collega’s zal dat de rampen die verband houden met klimaatverandering niet voorkomen. “Die 1000 gigaton, die soms geassocieerd wordt met de stijging van 2 graden, zal grote klimatologische veranderingen met rampzalige gevolgen teweegbrengen.” Hij betoogt dat de opwarming er voor zorgt dat ook andere broeikasgassen als methaan en distikstofoxide versterkt in de atmosfeer terecht zullen komen.
Ter ondersteuning van hun argumenten wijzen de onderzoekers op de snelle verdwijning van het Noordpoolijs, van gletsjers en van de ijsplaten op Groenland en de Zuidpool. Ook de uitbreiding van de hete droge subtropische zones, de toenemende droogte en natuurbranden, de achteruitgang van de koraalriffen en de verzuring van de oceanen zijn tekens aan de wand. “Die 2°-grens, die nu al bijna onhaalbaar is, is op zich gevaarlijk, omdat die leidt tot een wereld die bedreigd wordt door stijgende zeeniveaus en grote veranderingen in klimaatpatronen in verschillende delen van de wereld”, zegt mede-auteur Jeff Sachs van de Amerikaanse Columbia-universiteit.

Volgens de auteurs van het artikel moeten we de uitstoot van broeikasgassen onmiddellijk met 6% per jaar terugschroeven en moeten we veel nieuw bos aanplanten om het onheil te keren. Zo lang we fossiele brandstoffen blijven gebruiken, zal het onmogelijk zijn katastrofes te voorkomen, denken de auteurs van het Plos One-artikel. De uitstoot van broeikasgassen moet geld gaan kosten en ook zien de auteurs kernenergie als reddingsboei voor het klimaatprobleem. Hansen weet ook wel dat die technologie negatieve kanten heeft, maar hij ziet die als de mindere van twee kwaden. “De klimaatverandering wordt onbeheersbaar als we niet overschakelen op koolstofvrije elektriciteit. Milieuorganisaties zouden naar de echte wereld moeten kijken.”

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.