Bewaarbare appel in VS zonder gentechniek

Het veranderen van genomen gebeurt natuurlijk al eeuwen, maar de gebruikte methode (kruisen) is tamelijk tijdrovend. Amerikaanse onderzoekers hebben er dan ook dik twintig jaar over gedaan om hun bewaarbare appel te krijgen. Die is er nu: de Cosmic Crisp. Dat heeft niks met CRISPR te maken. Gentechnieken waren niet toegestaan.
Eindelijk is die houdbare appel er dan. Met een reclamebudget van 10 miljoen dollar wordt er stevig op de consument ingepraat. De appel zou, gekoeld, een jaar lang houdbaar zijn en zoet smaken.
Daar hebben onderzoekers van de universiteit van de staat Washington meer dan twintig jaar aan gewerkt. Voor elke verkochte boom ontvangt de universiteit provisie (tot 2027). De houdbare appel is ontstaan uit een kruising tussen ‘Honeycrisp’ en ‘Enterprise’, twee mij onbekende appelsoorten. In 2017 werden de eerste Cosmic-Crisp-bomen verkocht. De vraag was toen al zo groot dat er geloot moest worden. Sedertdien zouden er twaalfmiljoen exemplaren zijn verkocht, alleen in de staat Washington in het noordwesten van de VS.

Appelproducent

Washington (de staat dus) schijnt de grootste appelproducent van de VS te zijn. Zo komt ‘Golden Delicious’ er vandaan. In de laatste jaren kregen die appels steeds meer concurrentie van soorten als ‘Pink Lady’ en ‘Royal Gala’ en zochten de kwekers naar een nieuwe troef. Deze week ligt de eerste oogst in de supermarkten: 450 000 kisten. Het volgend jaar zouden dat er al ruim tweemiljoen moeten zijn. Die appels moet overigens wel, omgerekend, negen euro per kilo gaan kosten.
Of de appel zo houdbaar is als beloofd moet nog worden waargemaakt. De Cosmic Crisp schijnt volgend jaar ook in Europa te koop te zijn.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.