Onzin over (di)eten

Over eten wordt een hoop onzin verteld. Het probleem is alleen dat die onzin breed verspreid

Diëtiste Lisa Mallonee over de onzin over eten

Diëtiste Lisa Mallonee

wordt via het wereldwijde web en als iets maar vaak verteld wordt, dan wordt het steeds waarder. Lisa Mallonee een diëtiste verbanden aan de universiteit van Texas probeert de strijd aan te binden met de onzin over (di)eten vooral als het gaat om overgewicht kwijt te raken. Het is niet waarschijnlijk dat die poging zal slagen, maar ik geef maar even door wat ze te melden heeft (ook niet wetend of dat waar is).

Diëten komen en diëten gaan. Mijn idee is altijd: luister er niet naar en probeer zo gevarieerd mogelijk te eten, want volgend jaar blijkt je het met dat gezonde dieet helemaal fout gedaan te hebben. “Glutenvrije toetjes zijn niet gezonder dan ‘normale’ toetjes”, zegt Mallonee. “In feite kunnen de glutenvervangers het caloriegehalte verhogen en leiden tot gewichtsvermeerdering. Natuurlijk is glutenvrijee voeding prima voor mensen met glutenintolerantie, maar glutenvrij toetjes moeten met mate gegeten worden in een afgewogen dieet.”
Vet en suiker zijn ook te mijden zaken, is de overheersende mening en net als met veel eetzaken: toon je matig. Suiker- of vetvrij lijkt vaak een vrijbrief om ongegeneerd te gaan schransen. “Dat betekent niet dat die producten calorievrij zijn. Het maakt niet uit wat je eet, maar als je meer calorieën opneemt dan je verbruikt dan kom je aan.” Kijk op de verpakking wat voedingsmiddelen bevatten. Zo hebben suikervrije producten nogal een een hoog vetgehalte. Ook hier geldt dat de vervangers van suiker en vet zelden calorievrij zijn.
Koolhydraten zouden je dik maken. Volgens Mallonee gaat het er om welke koolhydraten je naar binnen werkt. “We hebben koolhydraten nodig als de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. Het echte probleem is dat het Amerikaanse dieet rijk is aan bewerkte voedingsstoffen. Je aan die koolhydraten overeten maakt je dik.” Met mate dus al weer.

Duur

Gezond voer zou duur zijn. Mallonee erkent dat verse voeding duurder is dan al dat fabriekseten, maar als daarbij de medische kosten worden opgeteld dan is het nog maar de vraag wat duurder is. Het is volgens de diëtiste mogelijk goede voeding voor een redelijke prijs te kopen. “Wat groenten en fruit betreft: koop wanneer het seizoen er is, vind ik. We hebben allemaal onze favorieten maar als we het hele jaar door seizoensgebonden producten willen eten, dan wordt dat duur. Variatie is belangrijk. Wees niet bang om een aubergine of een bloemkool te eten als het seizoen er geschikt voor is in plaats van asperges of broccoli.”
Laat eten zou dik maken. Volgens Mallonee maakt het niet uit hoe laat je eet. “Het gaat meer om de hoeveelheid en hoe je calorieën verteert.” Al weer: eet met mate en uitgebalanceerd.
Vasten is een tijdje populair geweest (of misschien nog wel) met het idee dat je daarmee je lijf van allerlei nare stoffen ontdoet. Mallonee is daar geen voorstander van uit diëtistisch oogpunt.”We hebben al een ingebouwd reinigingssysteem: onze nieren en de lever. Vasten om te ‘reinigen’ kan gevaarlijk zijn. Ik raad mensen aan eerste een dokter te raadplegen voor ze een dieet beginnen waarbij een langere periode gevast moet worden. Een vezelrijk dieet verdrijft giftige stoffen op een natuurlijke manier uit je lichaam. De meeste Amerikanen hebben een dieet met te weinig vezels. Daardoor blijven die gifstoffen in het lichaam. Elke cel kan een kankercel worden. De manier waarop we ons voeden bepaalt of die cellen kankercellen worden of afsterven.” Ik zou zo’n uitspraak niet voor mijn rekening durven nemen, maar ik ben dan ook geen diëtist.
Energierepen zouden goed zijn om af te vallen. Energierepen zijn gemakkelijk, maar je behoort daarnaast fatsoenlijk te eten. “Energierepen zijn bewierookte snoeprepen. Ze bevatten uitzonderlijk veel vet en suiker. Voor atleten hebben ze baat voor wat extra calorieën, maar ik zou ze niet aanraden voor mensen die willen afvallen.”
Veel mensen halen hun kennis van internet. Internet is een prachtig medium, vindt de diëtiste, maar je kunt het lang niet altijd vertrouwen. Het is altijd het beste om met een deskundige over dit soort zaken te praten, vindt Mallonee. Tja, daar ga je zelfs geen vliegen mee vangen, vrees ik.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.