Kunnen we ‘sporten’ door een sportpil te nemen?

Pillen voor een beter uithoudngsvermogen

Conditie uit een pil?

We sporten omdat we het leuk vinden, maar ook om in goede conditie te blijven. Nu schijnt er een pil te zijn die, bijna, dezelfde uitwerking heeft als fysieke activiteit. Muisjes kregen een 70% beter uithoudings-vermogen door de ‘sportpil’. Dat is goed nieuws voor luie donders, maar ook voor mensen met hart- en longproblemen of met lichamelijke beperkingen.
Sporten is goed voor lichaam en geest, maar niet iedereen kan sporten. Onderzoekers van het Amerikaanse Salkinstituut hebben nu een pil ontwikkeld, die het bij muisjes goed doet. De onderzoekers hadden onderzocht welke moleculaire signaalroute wordt geactiveerd door hardlopen (PPARD) en welke stof deze route bij niksende muisjes in gang kan zetten (GW1516 of GW). Muisjes waarbij het PPARD-gen voortdurend geactiveerd werd door lange afstanden te lopen, kwamen niet aan en reageerden uitsteken op insuline. Toch bleek GW in eerste instantie het uithoudingsvermogen van de normale muisjes niet te veranderen.

In deze nieuwe studie kregen lanterfantende muisjes grotere doses GW toegediend gedurende acht weken (in plaats van vier). Ze werden vervolgens getest. Het resultaat was dat de GW-muisjes zo’n 270 minuten konden rennen, terwijl de muisjes die niet gedrogeerd waren na 160 minuten uitgeput waren: een toename van 70%.
Om er achter te komen wat er op moleculair niveau gebeurt, analyseerden de onderzoekers de genactiviteit in de spiercellen van de proefdieren. Ze vonden maar liefst 975 genen waarvan de genexpressie (activiteit) veranderde door GW. Dat zijn bijvoorbeeld genen die te maken hebben met de vetverbranding maar ook met antioxidanten.
Bij genen waarvan de activiteit verminderde door GW waren er die het mogelijk maken koolhydraten te gebruiken als energiebron. Spieren gebruiken zowel vetten als suikerachtigen als energiebron. De hersens geven de voorkeur aan glucose.
Het lijkt er op dat tijdens het sporten het verbruik van koolhydraten wordt verminderd om die te bewaren voor de energievoorziening van de hersens. De PPARD-signaalroute zorgt er kennelijk voor dat de hersens aan hun energietrekken komen (onze hersens zijn grote energieverbruikers: zo’n 20% van de al ons energieverbruik).

Mitochondriën

De spieren van de GW-muisjes vertoonden geen veranderingen die typisch zijn voor aerobicsoefeningen, zoals een vermeerdering van het aantal mitochondriën (de energiecentrales van de cel) en bloedvaten. GW activeert PPARD en vergroot het uithoudingsvermogen van de proefdiertjes zonder extra mitochondriën te vormen: de verbetering zou volledig op rekening komen van de stofwisseling(sefficiëntie).

“Oefening activeert PPARD, maar wij hebben aangetoond dat dat kan zonder fysieke activiteit”, zegt onderzoeker Weiwei Fan van het Salkinstituut. “Dat betekent dat je je conditie, tot op zekere hoogte, kunt verbeteren tot een niveau van iemand die sport, zonder dat je in beweging hoeft te komen.” Overigens schijnt ook al in 2015 een groep van een Canadese universiteit met een sportpil in de weer te zijn geweest en zeer waarschijnlijk zijn zij niet de enigen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.