Kunnen bacteriën helpen tegen darmkanker?

Darmflora

De diversiteit van onze darmflora is de laatste 150 jaar sterk verarmd

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankers. Ter bestrijding van die kanker wordt vaak chemotherapie toegepast, eventueel in combinatie met probiotica en vezelrijke voeding. In labproeven met celkweken bleken bepaalde bacteriën en plantenvezels in combinatie de groei van kankercellen af te remmen.
Zoals inmiddels bekend heeft onze darmflora grote invloed op onze gezondheid. Pas sedert kort is duidelijk dat bij veel patiënten met darmkanker de samenstelling van de darmflora bepaalde karakteristieken vertoont. Het idee is dat bepaalde darmbacteriën daarin darmkanker (kunnen) bevorderen. Andersom is het de vraag of bepaalde ‘goede’ bacteriën kanker juist tegen kunnen gaan. Zouden ze, vroegen onderzoeksters rond Kacy Greenhalgh van de universiteit van Luxemburg zich af, de groei van kanker kunnen afremmen?
Ze onderzochten het effect van melkzuurbacteriën en vezelrijke voeding op dikkedarmkanker. Er is een verband tussen voeding en de samenstelling van de darmflora en daarmee valt het risico op het krijgen van bepaalde kankers te verminderen. Om de invloed van probiotica en voeding te testen gebruikten de onderzoeksters een darm-op-een-chip, een testmodel voor darmen. Daarin worden menselijke darm(kanker)cellen blootgesteld aan diverse bacteriën en voedingsstoffen onder omstandigheden die erg lijken op die in de darmen.

Alleen in combinatie

Het bleek dat probiotica alleen of vezelrijke voeding alleen geen effect heeft op de groei van darmkankercellen. Alleen in combinatie verminderde de groei van de kankercellen. Met behulp van een rekenmodel van de stofwisseling analyseerden de onderzoeksters hoe dat in zijn werk gaat.
Het lijkt er op dat door die combinatie de activiteit van bepaalde genen wordt afgeremd, waaronder genen die een rol spelen bij het ontstaan van kanker en bij medicijnresistentie. Ook zorgt die combinatie ervoor dat er minder stoffen worden aangemaakt die als kankerbevorderend gelden. Daar komt bij dat de deling van de kankercellen wordt tegengegaan.

De onderzoeksters denken dat de juiste voeding in combinatie met probiotica de effectiviteit van chemotherapie zou kunnen verbeteren. Op het ogenblik gebeurt dat niet en volgens de onderzoekers biedt die route mogelijkheden. Uiteraard zal er nog wel het een en ander moeten worden uitgezocht om het juiste ‘schema’ te vinden. De onderzoeksters denken die aanpak ook effect kan hebben bij andere darmziektes zoals de ziekte van Crohn.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.