Ibuprofen werkt niet bij verkoudheid of zere keel

IboprofenEen studie van de universiteit van Southampton (GB) onder 899 patiënten heeft uitgewezen dat de ontstekingsremmende pijnstiller ibuprofen geen enkel nut heeft bij verkoudheid of keelaandoeningen, ook niet in combinatie met paracetamol. Ook heeft de zieke geen baat bij een stoombad .

Onderzoeker Paul Little: “Paracetamol, ibuprofen of een combinatie van die twee worden meestal voorgeschreven bij ontstekingen aan de ademhalingswegen. Stoombaden zijn ook niet nuttig en bergen het risico van verbranding in zich. Ibuprofen voorschrijven, al of niet in combinatie met paracetamol, heeft dus geen zin. Het is wel zo dat ibuprofen lijkt te helpen bij borstinfecties bij kinderen.”
Patiënten die ibuprofen kregen voorgeschreven, al of niet in combinatie met paracetamol, kwamen vaker binnen een maand terug met ernstiger of andere problemen dan niet ibuprofen-gebruikers. Zo’n 20% van de onderzochte patiënten die ibuprofen en 17% van de patiënten die ibuprofen met paracetamol kregen voorgeschreven kwamen terug. Bij paracetamol-gebruikers was dat 12%. “Het lijkt er op”, zegt Little, “dat dat te maken heeft met de ontstekingsremmende werking van ibuprofen. Het is mogelijk dat het medicijn het afweersysteem stoort en er daarmee voor zorgt dat de aandoening trager geneest. Hoewel we voorzichtig moeten zijn, de uitkomst kwam voor ons als een verrassing, zou ik toch willen adviseren voor verkoudheid en een zere keel geen ibuprofen meer voor te schrijven.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.