Reusachtige ijsplaat Zuidpool dreigt af te scheuren

De Larsen-ijsplaat ten noorden van Antarctica

De Larsen-ijsplaat ten noorden van Antarctica (afb: Adrian Luckman)

Op de Zuidpool dreigt  een gigantische ijsplaat van 5000 km2 af te scheuren, zo meldt de Britse omroep BBC.  Door het in zee terechtkomen van het landijs die daar het gevolg van zou kunnen zijn, zou de zeespiegel wel met 10 cm kunnen doen stijgen, stellen sommige onderzoekers. Het gaat om het ijsveld Larsen C, de noordelijkste van de Zuidpool. De scheur in het ijsveld wordt al maanden angstvallig in de gaten gehouden. Eerder in 1995 (Larsen A) en 2002 (Larsen B) zijn ook al grote delen van het ijsveld afgebroken.
Vorig jaar begon de scheur snel te groeien. Sinds december kwam er in enkele weken tijd 18 kilometer bij. De toekomstige gigantische ijsberg zit nu nog maar over een lengte van 20 kilometer vast. Het is volgens onderzoekers maar een kwestie van tijd voor het stuk ijs loskomt. Het gigantische gevaarte zou een van de tien grootste ijsbergen worden die ooit zijn geregistreerd.
Sommige onderzoekers vrezen dat de rest van de ijsplaat daardoor kwetsbaar wordt. “We zijn ervan overtuigd – hoewel sommigen ons tegenspreken – dat de rest van de ijsplaat onstabieler zal zijn dan de huidige”, zegt onderzoeksleider Adrian Luckman van universiteit van Swansea (VK). “We verwachten in de komende maanden en jaren dat het ijs nog verder zal afkalven en misschien zelfs volledig instorten, maar het is erg moeilijk om dat te voorspellen.”

Zeespiegelstijging

Het smelten van zeeijs leidt niet tot zeespiegelstijging, wel als er landijs in zee terecht komt. Het idee van de onderzoekers is dat door de afbrokkeling van de ijsplaat gletsjers op het vasteland van Antarctica sneller in zee terecht zullen komen, met een stijging van de zeespiegel als gevolg. Er zijn schattingen dat dit vervolgproces voor een stijging van wel 10 cm zou kunnen veroorzaken.

Volgens Luckman valt het moeilijk te voorspellen of en wanneer dat zal gebeuren. “Het is voor niemand duidelijk in welke mate dit gebied zal bijdragen aan het stijgen van de zeespiegel. Het is gewoon een grote geografische gebeurtenis die het landschap sterk zal veranderen.”

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.