De zoutzakken op de roltrap hebben toch gelijk (?)

RoltrappenIn Nederland wil het maar niet lukken, maar in verschillende, beschaafdere landen laten mensen op een roltrap een pad vrij voor de doorstappers. Dat zou niet alleen goed zijn voor je eigen verplaatsings-snelheid, maar ook de capaciteit van roltrappen vergroten, was altijd de heersende gedachte. Onderzoekers zouden echter hebben uitgezocht dat dat niet waar is of althans dat de tijdwinst van de doorstappers ten koste zou gaan van de veiligheid van stilstaanders (zoutzakken, wat mij betreft). Stilstaan zou ook efficiënter zijn.
De kwestie werd (weer eens) aangekaart door de baas de ondergrondse van Washington D.C. Volgens de regels moeten mensen in de Amerikaanse hoofdstad op de roltrap de weg vrijhouden voor de doorstappers, maar baas Paul Wiedefeld denkt dat dat slecht is voor de roltrappen. Volgens fabrikant Otis is dat niet zo. Wiedefeld beweerde dat twee aan twee stilstaand naar boven minder kans op ongelukken geeft. Otis geeft wel aan dat het bedrijf altijd op het standpunt heeft gestaan dat uit veiligheidsoverwegingen je beter kunt stilstaan op de roltrap.

Londen

Vorig jaar werd er in een Londens metrostation, Holborn, een proef genomen. De reizigers moesten in de spits zij aan zij stilstaan op de roltrap. Er was geconstateerd dat op roltrappen langer dan 18,5 m mensen toch stilstaan en er weinig mensen gebruik maken van de loopbaan, met als gevolg opstoppingen. Stilstaan bij volle bezetting vergrootte de capaciteit van de roltrappen met 30% zou een proef in 2015 hebben uitgewezen.
Ook in Californië zijn ze gaan meten. Stilstaand op een roltrap duurde de tocht 40 s, lopend 26 s. De ’tijd in het systeem’, dus inclusief wachttijd, daalde echter scherp als iedereen netjes in twee rijen bleef stilstaan.
Hoe komt dat? “De mensen die stilstaan hebben de neiging een tree over te slaan, terwijl de lopers drie treden per persoon gebruiken. Dat is verspilling van ruimte”, schreven de onderzoekers Shivam Desai en Lukas Dobrovsky. Iedereen dus maar staan? Dat gaat in Amerika niet lukken. In Nederland is het al zover. De luiaards hebben de wereld. Aangetekend moet worden dat de cijfers gaan over de spitstijden. Als iedereen gewoon doorloopt gaat het sowieso sneller (toch?).

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.