Investeerders in gezondheid letten niet op behoeften

Gezondheid, geld en technologieVolgens onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Montréal (Can) wordt de ontwikkeling van de medische technologie niet gestuurd door de reële behoeften, noch door hiaten in de gezondheidszorg. “Dat zijn zaken die ontbreken in de innovatiepolitiek van de overheid en hetzelfde geldt voor investeerders in risicokapitaal”, zegt onderzoekster Pascale Lehoux. Zij en haar medeonderzoekers bekeken de ontwikkeling van de technologie in de gezondheidszorg. Waarom ontstaan sommige technologieën en komen andere nooit van de grond? Hoe kiezen investeerders de ontwikkelingen die zij ondersteunen?

De onderzoekers bekeken wat er tussen 2008 en 2012 gebeurde bij bedrijven in de streek rond Montréal, die medische technieken hadden geadopteerd die in het begin van de jaren 90 waren ontwikkeld. Ze bekeken daarvoor jaarverslagen, ondernemingsplannen en hun bedrijfsbladen. Daarnaast interviewden ze leidinggevenden, investeerders en andere terzakekundigen. “We wilden weten hoe investeerders over de bedrijven denken. Wat of wie heeft in hun ogen waarde? Dat zijn beslissende zaken voor de keuze van de technologie en de strategie van de bedrijven”, legt de onderzoekster uit.
De technologie bleek niet te worden beoordeeld op haar waarde voor de zorg, maar op zijn commerciële mogelijkheden. De investeerders keken vooral naar het rendement op de korte termijn. Als ze inschatten dat er geen dragend marktsegment is, de groeiverwachtingen te laag zijn of als er geen afzetkanalen zijn, dan heeft die technologie pech gehad, zelfs als die een echt voordeel zou kunnen zijn voor de maatschappij.
Investeerders zijn vooral geïnteresseerd in het beschermen van hun investering en om hun invloed te doen gelden bij de ontwikkeling. Volgens Lehoux zou de innovatie op medisch gebied meer aandacht moeten krijgen, want de investeerders bepalen welke technologie haar weg naar de zorg zal vinden. Zij vindt die ontwikkeling zorgelijk omdat er mogelijkheden zijn dingen te ontwikkelen die ons echt helpen bij, bijvoorbeeld, chronische ziektes of bij de vergrijzing. “Het is erg moeilijk investeerders te bewegen daarin hun geld te steken.” Volgens Lehoux, moeten we de commerciële logica herzien die momenteel ten grondslag ligt aan de technologische ontwikkeling, als ons doel is de zorg op peil te houden en de bevolking gezonder te maken.
De investeerders blijken veel invloed op de ontwikkeling te hebben en, daarmee, ook op het nut, de kosten en de gebruiksduur van de technologie. “Dat heeft consequenties voor de functies van de technologie en zelfs voor de productie”, zegt de onderzoekster. Dat kan zelfs leiden tot de ontwikkeling van technologieën voor delen in de zorg waar weinig of geen mogelijkheden tot behandeling bestaan. Investeerders zeggen dat ze voor het goede idee gaan, maar volgens Lehoux gaat het altijd om de waarde van de onderneming en, uiteindelijk, om het rendement.
“Soms denk ik dat er verandering in de lucht zit, maar dat is niet het geval. Ik hou van innovatie, maar ik geloof dat het mogelijk is te investeren in technologie die banen oplevert en er voor zorgt dat minder mensen worden buiyengesloten”, zegt Lehoux.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.