Broeikasgasconcentratie atmosfeer stijgt sneller

BroeikaseffectDe concentratie aan broeikasgassen in de atmosfeer stijgt steeds sneller, zo blijkt uit het jongste rapport van de wereldmilieuorganisatie WMO. Dat rapport verschijnt een paar dagen nadat een ander berichtgeving meldde dat de concentratie weliswaar was gestegen, maar minder dan de economische groei. De groei in 2012 bedroeg 2,2 promiljoen (ppm) ten opzichte van 2011. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,02 promiljoen). Een recent rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving stelt echter dat de groei minder groot wordt. “Dat zou wel eens het eerste sein kunnen zijn dat de groei vertraagt”, meldt het Planbureau, dat dit onderzoek samen deed met het gezamenlijk Europees onderzoekscentrum in Petten.

De concentratie aan kooldioxide in de atmosfeer bereikte in 2012 de recordhoogte van 393 promiljoen, een stijging van 41% ten opzichte van het voorindustriële tijdperk. Als die ontwikkeling zo door gaat, dan zal in 2016 de grens van 400 promiljoen worden overschreden. Hier en daar is die grens als overschreden. Het afgelopen jaar werd op de Noordpool een hogere concentratie bereikt. Ook de concentraties van andere broeikasgassen zoals methaan en lachgas  (N2O) groeiden. Ten opzichte van het pre-industriële tijdperk is de concentratie van methaan (een veel sterker broeikasgas dan kooldioxide) met 120% toegenomen, lachgas met 20%.
“Elk jaar wordt de situatie minder beheersbaar”, zei WMO-baas Michel Jarraud. Het wordt steeds moeilijker de opwarming van de aarde binnen de twee graden te houden, zoals de internationale afspraak is. Met de huidige stijging zal die grens in 2050 zijn bereikt en niets wijst er op dat de huidige trend in de nabije toekomst zal worden omgebogen. Met de mond belijden landen betrokkenheid, maar in de praktijk gebeurt er bar weinig. In de tweede helft van november vindt er weer een klimaattop plaats. Nu in Polen. Het zal wel weer een verhaal worden van mooie voornemens en weinig daden.

Bron: Der Spiegel (afb. climatequest.org)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.