Is Obama schuldig aan oorlogsmisdaden?

Moorddroon

Het moordwapen (foto: rt.com)


Eindelijk is er iemand die die vraag stelt in verband met het moordprogramma van de Amerikaanse regering op zogenaamde terroristen. Jeffrey Bachman zegt in de Britse krant The Guardian dat als je de recente rapporten van VN-rapporteur Ben Emmerson over de droonaanvallen hebt gelezen of die van de organisaties Amnesty International en Human Rights Watch, er maar een antwoord mogelijk is. Ja, dus.

VN-rapporteur Christof Heyns, die rapporteert over illegale executies, stelt dat het tekort aan helderheid en vooral ‘afrekenbaarheid’ bij het afschieten van droons, de wet en de internationale veiligheid ondermijnt. Verantwoording afleggen voor het verkrachten van de internationale mensenrechten is geen keuze maar een plicht, vindt Heyns.
Nu kan je, zoals Bachman netjes doet, gaan delibereren over de grenzen aan de handelingsvrijheid van Amerika (lees de regering Obama), maar dat poetst niet weg dat wat Obama doet (het zonder enige vorm van proces laten afmaken van personen op een zelf opgestelde terroristenlijst) in flagrante strijd is met de eigen rechtsorde, ook al neem je daarbij in ogenschouw dat Amerika in oorlog is met El-Qaida en dat dit soort ‘landloze oorlogen’ andere eisen stelt dan landenoorlogen. Zelfs de oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog – die van de Asmogendheden, niet die van de geallieerden – kregen een proces. Het moordprogramma van Obama, de afluisterpraktijken van de NSA, de onberechte gevangen op Guantanamo Bay, het zijn alle uitingen van de arrogantie van de macht. Die past beter bij een dictatuur dan bij een zich democratisch noemende natie. Wie roept Obama ter verantwoording?

Bron: The Guardian

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.