Tb-geneesmiddel mogelijk medicijn voor MS

BCG-vaccinEen vaccin dat bedoelt is om tuber-culose te bestrij-den zou ook kunnen helpen tegen multiple sclerose, een tot nu toe ongeneesbare zenuwaandoening. In een artikel in het wetenschapsblad Neurology beschrijven Italiaanse onderzoekers rond Giovanni Ristori van de Sapienza-universiteit in Rome de experimenten met 73 patiënten die de eerste verschijnselen van MS vertonen, het zogeheten klinisch geïsoleerde syndroom (Engelse afko CIS). De helft van de patiënten met CIS krijgt, anders, binnen twee jaar MS. Na de studie bleek 58% van de CSI-patiënten die werden behandeld met het tuberculose-vaccin BCG (Bacille Calmette-Guérin), 33 in getal, geen MS te hebben ontwikkeld tegenover 30% bij de patiënten die een placebo hadden gekregen.

Er waren geen ernstige bijwerkingen van het gebruik van het BCG-vaccin en er was ook geen verschil in bijwerkingen tussen de patiënten die het vaccin kregen ingespoten en de ‘placebo-patiënten’. “De resultaten zijn bemoedigend, maar er moet meer onderzoek gedaan worden met het oog op de veiligheid en de langetermijneffecten van levend vaccin”, zegt Ristori. “We moeten dat vaccin nu nog niet gebruiken om het klinisch geïsoleerde syndroom of MS te beheandelen.” De neiging zal groot zijn omdat, zoals gesteld, er tegen MS geen (genees)kruid is gewassen.
De resultaten van dit onderzoek zouden steun geven aan de gedachte dat de westerse wereld ’te hygiënisch’ is en dat daar daardoor (auto)immuunziektes als MS vaker voorkomen dan in Afrika, Zuid-Amerika en delen van Azië. De Amerikaanse neuroloog Dennis Bourdette, bedenker van die hypothese, schreef in een begeleidend artikel: “De theorie is dat blootstelling aan ontstekingshaarden gedurende het leven, het risico van deze ziektes zou kunnen verminderen doordat het afweersysteem daarop heeft leren anticiperen.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.