Aardopwarming is blijven toenemen

Agrorobot meet oceaantemperatuur

De Argomeetrobot, waarvan er wereldwijd nu zo’n 3500 zijn duikt en drijft terwijl die de temperatuur neemt (afb: NOAA)

Tot niet zo lang geleden werd aangenomen dat aan het eind van de vorig en het begin van deze eeuw de aardopwarming een pas op de plaats zou hebben gemaakt  (zo tussen 1998 en 2012). Dat was voer voor de klimaatskeptici. Dat verhaal lijkt, is nu aannemelijk gemaakt, niet waar te zijn. De aardtemperatuur is in die periode wel degelijk toegenomen, stellen onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Probleem is dat die aardtemperatuur niet wordt gemeten maar berekend. De metingen worden uiteraard maar op een beperkt aantal plaatsen op aarde gedaan en in de loop van de tijd is de meetapparatuur verder ontwikkeld en verbeterd.
De onderzoekers namen de metingen van de oppervlaktetemperatuur van de oceaan er nog eens bij waaruit in juni 2015 werd geconcludeerd dat in de jaren tussen 1998 en 2012 de stijging per tien jaar maar 0,5°C was in plaats van 0,12°C zoals tussen 1951 en 2012. De onderzoekers zelf van het Amerikaanse instituut voor oceanografie en atmosferisch onderzoek (NOAA) gaven al aan dat de meettechniek (vooral de verschillen in methodes en technologie) het probleem zou kunnen zijn.
De berekening van wat dan de werkelijke temperatuur zou moeten zijn in ingewikkeld omdat je die verschillende omstandigheden moet zien te verrekenen en dan uitkomen op temperaturen met een nauwkeurigheid in de honderdste graden. Dan komt zo’n heftig verstorend fenomeen als El Niño daar ook  ook nog eens doorheen. Ga er maar aan staan.

Meetmethode,

De onderzoekers hebben de metingen van de meetboeien, van Argomeetrobots en van satellieten apart genomen en zijn vervolgens aan het rekenen geslagen. Daarna hebben ze hun rekenresultaten getoetst aan een aantal databanken met temperatuurgegevens: ERSST (Extended Reconstruction Sea Surface Temperature) van de NOAA in versie 3 b en de nieuwste versie 4, HadSST3 van het Britse Hadley-centrum en Cobe-SST uit Japan.
Uit die berekeningen en vergelijking is gebleken dat ERSTT 3b de temperatuur in het algemeen te laag inschat. Iets dergelijks, maar minder, deed zich ook voor in HadSST3 en Cobe-SST. Het nieuwe onderzoek zou het idee van de NOAA bevestigen dat tussen 1998 en 2012 de aardopwarming gestaag doorging. Geen pauze dus…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.