“2°-scenario heeft voor Europa al ernstige gevolgen”

EuropaIn het grootste deel van Europa zal de aardopwarming (ruim) meer dan twee graden boven het voorindustriële tijdperk liggen, zo simuleerden onderzoekers van het Franse instituut voor milieu en klimaat. In de winter zal vooral in het noorden en oosten van Europa en in de zomer in het zuiden de temperatuurstijging (soms) belangrijk boven die 2°C liggen. In Noordwest-Europa, vooral Groot-Brittannië, zal de opwarming lager liggen. In Zuidoost-Europa en het Iberisch schiereiland zouden de maximumtemperaturen met 3 tot 4 graden toenemen en regelmatig boven de 40°C kunnen uitkomen. De winters zullen met name in Skandinavië en Rusland met meer dan 6°C warmer worden, zo voorspellen de Franse onderzoekers.
Volgens Robert Vautard van het Franse instituut: “Die tweegradengrens is vooral gekozen om gevaarlijke klimaatveranderingen te voorkomen. De gevolgen van zo’n opwarming zijn echter nog niet berekend. We kwamen tot de slotsom dat zo’n op zich al ambitieuze doelstelling het Europese klimaat sterk verandert.” Volgens de berekeningen zal de neerslag boven Noord- en Midden-Europa in de zomer aanzienlijk toenemen en het hele werelddeel zal te maken krijgen met uitzonderlijk zware neerslag met gevaar voor overstromingen, met alle economische gevolgen van dien. In Zuid-Europa zal de gemiddelde neerslag dalen.
Voor hun voorspellingen gebruikten de onderzoekers 15 regionale klimaatmodellen. Daarbij gingen ze uit van het zogeheten  A1B-scenario met snelle economische groei en evenwichtig gebruik van de energiebronnen (wat dat ook moge betekenen).
Wat betreft de atmosferische kringloop en de wind konden de onderzoekers geen duidelijke veranderingen zien. “Zelfs met die tweegradendoelstelling zal Europa te maken hebben met gevolgen die waarschijnlijk de klimaatgevoeligheid verslechteren. Hoe precies zal nader moeten worden onderzocht”, zeggen de onderzoekers in het artikel in Environmental Research Letters.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.