Prijs ingenieursvereniging voor ‘blauwe energie’

Blauwe energie wint KIvI-prijs

Het blauwe-energie-project op de Afsluitdijk

Kitty Nijmeijer, hoogleraar membraantechnologie aan de TU Eindhoven, heeft de KIvI-prijs gewonnen met haar project blauwe energie, waarmee elektrische energie wordt gewonnen uit de verschillen in zoutconcentraties tussen zoet en zout water.  Op de Afsluitdijk staat een proefopstelling waarmee stroom voor 800 000 huishoudens zou kunnen worden gewonnen.

Blauwe energie is een term voor energie die kan worden gewonnen uit osmose, die een gevolg is van concentratieverschillen.
Met Nijmeijers werk zou Nederland koploper op het gebied van blauwe energie zijn geworden. Op de Afsluitdijk staat een opstelling waar elk uur 220 km3 zout- en 220 km3 zoetwater doorheen stroomt. Door membranen tussen deze waterstromen te plaatsen, kan energie geoogst worden van de ionen die van het zoute water naar het zoete water gaan.

De Afsluitdijk zou daarmee in principe 800 000 inwoners van elektra kunnen voorzien, verwacht Nijmeijer, terwijl de plek waar de Rijn de zee in stroomt goed zou moeten zijn voor 80% van Nederlands huishoudelijk stroomgebruik. Daarnaast kan blauwe energie ook gewonnen worden bij industrieën die zout afvalwater hebben, zoals in de chemische industrie en voedingsmiddelenindustrie. Over een jaar of vier zou de technologie ver genoeg moeten zijn om een woonwijk van energie te voorzien.

Membraantechnologie is niet alleen goed voor de opwekking van energie, maar eerst en vooral bedoeld als scheidingstechniek om, bijvoorbeeld, schadelijke stoffen uit het water te halen en waardevolle stoffen als stikstof-, fosfor- en kaliumverbindingen terug te winnen uit mest.
Met membraantechnologie kun je in principe stoffenstoffen op moleculair niveau scheiden. Daarmee kan die ook bijdragen aan een schonere economie, die de huidige lineaire economie moet vervangen.

Kringloopeconomie

“Het onderzoek van Kitty Nijmeijer brengt belangrijke innovaties teweeg op het grensvlak van duurzame energie, water, materialen en grondstoffen”, stelt KIVI-directeur Micaela dos Ramos. “Nijmeijer wordt door KIVI onderscheiden vanwege de hoge kwaliteit en maatschappelijke betekenis van haar onderzoek en de wijze waarop zij zich via diverse gremia onvermoeibaar inzet om kennis en bewustwording voor deze thema’s te genereren en het debat te stimuleren.”

Bron: FluxEnergie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.