Hiv en reuma snel te detecteren met ‘DNA-machine’

DNA-nanomachine en antilichaam

Het antilichaam (de bruine Y) ‘gevangen’ door de DNA-nanomachine

De diagnostechnieken om bepaalde ziektes zoals hiv of reuma te ontdekken aan de hand van antilichamen schijnen nogal traag, zwaar en duur te zijn. Nu zeggen onderzoekers een wat ze DNA-machine noemen te hebben ontwikkeld, waarmee dat een stuk eenvoudiger en goedkoper wordt of beloofd te worden. Ze werken zelfs al aan de marktintroductie van de methode, die zo’n 40 cent per bepaling kost

De methode is relatief eenvoudig. De verbinding tussen het gezochte antilichaam, kenmerkend voor een bepaalde ziekte, en de DNA-nanomachine veroorzaakt een structurele verandering (op nanoschaal, uiteraard) waardoor twee moleculen zich afsplitsen die licht afgeven. De DNA-nanomachine hoeft niet chemisch in actie te komen, is zeer snel (het werkt in enkele minuten) waardoor de antilichamen snel worden gedetecteerd; zelfs in een complexe omgeving als bloedserum. “Een van de voordelen van onze aanpak is de brede bruikbaarheid”, zegt onderzoeker Francesco Ricci van de universiteit van Rome. “Zo’n DNA-machine kan een groot aantal antilichamen detecteren, dus een groot aantal verschillende ziektes.”
De DNA-aanpak zou voordelen bieden boven de bestaande diagnosetechnieken om antilichamen te registreren: die is snel, er worden geen reactieve chemicaliën gebruikt en er zijn geen ingewikkelde handelingen voor nodig. Je voegt de DNA-nanomachine simpelweg toe aan het bloedserummonster en registreert de lichtopbrengst. Daarbij is de methode, zoals gezegd, goedkoop: zo’n 40 cent per keer. De onderzoekers werken aan de verbetering van hun systeem. Zo willen ze het lichtsignaal waarneembaar maken met een mobiel, waardoor elk kind de was kan doen. De onderzoekers zijn al zo ver dat ze met commerciële bedrijven in gesprek zijn of de methode de markt op kan.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.