Hydrogel als ‘bindmiddel’ in beschadigd zenuwweefsel (?)

Hydrogel als 'zenuwverband'

Hydrogel zou het contact tussen zenuwcellen herstellen (afb: Nano)

Er wordt al tientallen jaren gewerkt aan het zoeken naar methodes om schade aan het centraal zenuwstelsel (hersenen/ruggenmerg) te repareren, maar ook schade aan het perifere zenuwstelsel kan ernstige gevolgen hebben. Chinese onderzoekers hebben nu een stroomgeleidende hydrogel ontwikkeld die (mogelijk) schade aan het perifere zenuwstelsel kan herstellen.
Schade aan het centrale zenuwstelsel wordt niet gerepareerd. Op de plaats van de schade wordt bindweefsel (littekenweefsel) aangemaakt die in het ruggenmerg, bijvoorbeeld, voorkomt dat bepaalde elektrische signalen van en naar de hersens niet meer worden doorgegeven naar de periferie (armen, benen, organen enzovoort). Schade in het perifere zenuwstelsel wordt in principe wel hersteld, maar de schade daaraan kan zo groot zijn dat herstel niet meer mogelijk is.
Vaak wordt dat probleem opgelost met een zenuwtransplantatie, waarbij een zenuw van elders uit het lichaam wordt gebruikt. Die operatie heeft niet altijd het gewenste succes en het herstel duurt vaak lang. Qun-Dong Shen, Chang-Chun Wang, Ze-Zhang Zhu van de universiteit van Nanjing en collega’s hadden zich tot doel gesteld en snel en bruikbaar alternatief te ontwikkelen. Ze ontwikkelden daartoe een hydrogel die die elektrische signalen van zenuwcellen door kan geven.
De gel in een rekbare combinatie van polyaniline en en polyacrylamide, die onderling verbonden werden in een ruimtelijk netwerk. Het bleek dat zenuwcellen daar in groeien en er zich aan hechten en zo de rol invullen voor het teloor gegane zenuwweefsel.

Pad

De onderzoekers toonden de bruikbaarheid van de gel aan door bij een pas een zenuw te beschadigen en die aangebrachte schade te ‘repareren’ met de gel. De ’truc’ werd ook toegepast bij ratten. Twee weken na de ingreep waren de bioelektrische fucties een stuk betere dan die van een onbehandelde groep ratten. De geleiding wordt nog versterkt door warmtestraling. Ik zit me af te vragen waarom die hydrogel niet iets zou kunnen betekenen bij herstel van de schade in het centraal zenuwstelsel (met name in de ruggenmerg).

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.