Ook de oceanen zijn warmer dan ooit gemeten

Oceaantemperatuur

De oceanen worden steeds warmer (afb: Ocean State Report)

Het gaat duidelijk de verkeerde kant op met het klimaat. Terwijl de afgelopen maand de warmste september is geweest die ooit is gemeten, blijkt dat de oppervlaktetemperaturen  van de oceanen de laatste jaren de hoogste zijn geweest die ooit zijn gemeten. Het blijkt dat tussen 1993 en 2018 de (gemiddelde) temperatuur van het oceaanoppervlak elk jaar met 0,014°C is toegenomen, melden onderzoekers van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus.
De stijging is een maat voor de hoeveelheid warmte die de oceanen hebben opgenomen. Dat is belangrijk om te weten waar we aan toe zijn met dat klimaat. In het laatste kwart van dit decennium is de temperatuur in de bovenste 700 m duidelijk toegenomen. Die warmte wordt ‘vastgelegd’, bijna letterlijk, in de diepere lagen van meer dan 2000 m. Het blijkt dat de oceaan door opwarming steeds meer in lagen wordt verdeeld, waardoor die de opgeslagen warmte niet zo makkelijk meer afgeeft. Voor de oceanen praten we over een gemiddelde jaarlijkse stijging van (dus) 0,014°C per jaar, voor de Middellandse Zee van zelfs van 0,037°C per jaar.

“Meer dan ooit is er een volledig en systematische observatie van de oceanen nodig”, stellen”, stellen onderzoeksters Karina von Schuckmann Pierre-Yves Le Traon in een persbericht. In het rapport wordt ook gewezen op andere effecten die het gevolg zijn van de broeikasgasuitstoot, zoals verzuring van de oceanen door de grotere hoeveelheden kooldioxide in de atmosfeer, de vermindering van de zuurstofconcentratie en, door de aardopwarming, het verdwijnen van het (zee)ijs. Die effecten hebben dan weer gevolgen voor het leven in zee en voor mensen die daarvan afhankelijk zijn.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.