Heeft reuma een bacteriële oorsprong?

Het zou kunnen zijn dat reuma een bacteriële oorsprong heeft. Reumatologen van de universiteit van New York hebben in de darm-bacterie Prevotella copri een verdachte die te maken zou kunnen hebben met het ontstaan van reumatoïde artritis.

Door het DNA van de darmbacterie te vergelijken met het DNA dat er te vinden is in de ontlasting van patiënten met reumatoïde artritis en die van gezonde mensen, ontdekten de onderzoekers dat de  P. copri-bacterie sterker aanwezig was in de poepmonsters  van mensen die pas reuma hadden gekregen dan bij patiënten die de ziekte al lang hadden of bij gezonde mensen. Die overmaat aan P. copri ging gepaard met minder ‘goede’ bacteriën van de Bacteroides-stam.
“Onderzoek bij knaagdieren heeft duidelijk aangetoond dat darmbacteriën een grote bijdrage leveren aan het ontstaan van auto-immuunziektes“, zegt onderzoekers  Dan Littman. “We kunnen nu constateren dat er een verband bestaat tussen een overmatige aanwezigheid van P. copri en het ontstaan van reumatoïde artritis,”
Littman en zijn mede-onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek ook muizen die genetisch waren ‘voorbestemd’ om reuma te krijgen. In steriele omgeving kregen ze daar geen last van, wel als ze werden blootgesteld aan overigens goedaardige bacteriën.
Ons afweersysteem weert in principe alles wat vreemd is, maar laat goedaardige bacteriën hun voor ons ontbeerlijke werk doen, terwijl ziekteverwekkende bacteriën keihard worden aangepakt. Het gaat mis als zo’n ‘goedaardige’ bacterie ineens een wolf in schaapskleren blijkt. Het is nog onduidelijk welk verband er bestaat tussen het ‘opbloeien’ van de P. copri-populatie en het ontstaan van de ziekte. Wel bleek dat de darmbacterie in nieuwe reuma-patiënten genetisch afwijkt van zijn familie bij gezonde mensen.
Reuma valt niet te genezen. Reuma-patiënten krijgen een cocktail aan medicijnen zoals ontstekingsremmers en middelen die het afweersysteem onderdrukken, maar ook anti-biotica. Wat dat voor de darmflora betekent is niet of nauwelijks bekend.  “Het is mogelijk dat een bepaalde behandeling de balans in de darmflora herstelt”, zegt mede-onderzoeker Jose Scher, “of dat bepaalde bacteriën ontstekingen bevorderen.”
De onderzoekers gaan nu kijken of ook buiten New York hun onderzoeksresultaten overeind blijven.  De darmflora is geen constante en kan per streek sterk variëren. Scher: “We willen weten of mensen met een bepaalde darmflora beter reageren op behandeling dan anderen.” Ook moeten de onderzoekers nog uitzoeken of de opbloei van de darmbacterie de oorzaak of het gevolg is van het ontstaan van reuma. Kortom: er is nog een hoop werk aan de winkel.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.