“Armoedige rol Google bij ki is alarmerend”

Overheersing Google van kunstmatige intelligentie

Google dreigt het onderzoek op het gebied van ki te gaan overheersen (afb: Google)

In de Britse krant the Guardian staat een brief van Sheila Hayman van het medialab van het MIT in Cambridge (VS). Ze maakt zich bezorgd om de overheersing van Google op het terrein van de kunstmatige intelligentie. Hayman vindt dat de webgigant een nogal armoedige opvatting heeft over ki. Wat meer is, Google lijkt ook het ki-onderzoek aan de universiteiten te gaan overheersen. Zo geeft Google DeepMind ki-‘colleges’ op de universiteiten van Californië en Oxford (Eng) bleek uit het Guardian-artikel waarop ze reageert.
Voor Google zou ki niet meer zijn dan de abstracte berekeningen die een algoritme kan uitvoeren. Het bedrijf schijnt niet te beseffen dat de menselijke intelligentie een integraal onderdeel is van onszelf. Spiegelneuronen die vuren uit blijdschap bij het zien van een mooi ballet of uit mededogen om een vriend die hulp nodig heeft, komen niet voor in het verhaal van Google. Om kort te gaan, zegt ze, die visie is niet alleen teleurstellend, maar getuigt van slechte wetenschap.

Go

“De ki die Google voorstaat kan go spelen en zelfs Bach of Picasso herkennen, maar begrijpt weinig van de complexiteit van sociaal gedrag en van cultuur die het leven mogelijk maken. Als we ons onderwijs aan mensen die gaan bepalen hoe de verhouding tussen mens en machine wordt toevertrouwen aan een bedrijf dat gelooft dat alle menselijke ervaring is vast te leggen in algoritmes, dan kunnen we alleen maar hopen dat de klimaatverandering ons vernietigt voordat de machines dat doen”, schrijft Hayman.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.