Helpt verwijdering zombiecellen? Wellicht

Quecertine

Quecertine schijnt een populair middel te zijn dat ontstekingsremmend zou werken

Gaandeweg ontstaan er in ons lichaam cellen die niet meer naar behoren functioneren: disfunctionele, senescente of ook wel zombiecellen genoemd. Het idee is dat die een rol spelen bij het ontstaan van ziektes en dat verwijdering van die verouderende cellen een manier zou kunnen zijn om de omstandigheden van de patiënt te verbeteren. Onderzoekers in de VS onderzochten dat bij veertien patiënten met longfibrose. Er werd enige verbetering waargenomen.
De uitkomst was niet echt schokkend. De longfunctie veranderde niet door het wegnemen van de zombiecellen, net zo min als de uitkomsten van klinische tests en de algehele gezondheid van de veertien patiënten. Toch vertoonden de behandelde patiënten na negen doses van het zombieceldodende mengsel in drie weken op enkele punten enige verbetering in vier tests, waaronder loopsnelheid en het opstaan uit een stoel.
“Het ging om een proef om te bepalen of met grootschaliger proeven bij mensen zouden moeten doorgaan”, zegt onderzoeker James Kirkland, hoofd van het Robert en Arlene-centrum voor veroudering van de Mayo-kliniek (VS). “Ik wil er de nadruk op leggen dat het pas een begin is. We weten niet wat er nog komt.”
Disfunctionele of zombiecellen zouden in het lichaam de oorzaak kunnen zijn van achteruitgang en veroudering, van botontkalking en ouderdomssuiker tot spierverzwakking. Bij de patiënten in deze kleinschalige proef ging het om idiopathische longfibrose, een, uiteindelijk, dodelijke ziekte die (mede?) zou worden veroorzaakt door
zombiecellen.

Waarschuwing

Om die disfunctionele cellen te verwijderen gebruikten de onderzoekers een middel dat die cellen doodt: een mengsel van dasatinib (wordt gebruikt bij de behandeling van leukemie) en quercetine (een stof die in veel planten voorkomt). Kirkland: “We onderzoeken de effectiviteit van deze en andere senolytica (zombieceldodende stoffen; as), maar dat betekent niet dat deze moeten worden voorgeschreven aan patiënten. Niemand zou die moeten nemen. Het onderzoek is nog maar net begonnen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.