50% meer zonne-energievermogen geïnstalleerd in 2016

Nieuw zonne-energievermogen in 2016

In Europa lijkt de lust er een beetje uit (afb: SolarPower Europe)

Het vorig jaar is er 50% meer vermogen aan zonne-energie geïnstalleerd dan in 2015, vooral door toedoen van de Verenigde Staten en China: van 50 GW naar 76 GW. Wereldwijd is er nu zo’m 305 GW opgesteld, een verzesvoudiging ten opzichte van 2010, zo meldt de handelsorganisatie SolarPower Europe (pdf-bestand).

In Europa leidt het Verenigde Koninkrijk de groeidans met 29% voor Duitsland (21%) en Frankrijk (8,3%). Qua opgesteld vermogen is Duitsland koploper en Italië nummer 2. In Europa was de groei vorig jaar lager dan in 2015 met 8,6 GW nieuw vermogen in 2015 naar 6,9 GW het vorig jaar. Wel werd de mijlpaal van 100 GW  opgesteld vermogen overschreden: 104 GW. “We moeten in Europa een sterk industrieel project opbouwen rond hernieuwbare energie. Om te beginnen zouden we het doel in 2030 op 35% hernieuwbare energie moeten zetten, in plaats van 27% zoals nu. Dat is een sterk signaal dat Europa terug is in de zonne-energie”, zegt Alexandre Roesch van SolarPower Europe.

China

Bijna fors deel van het nieuwe zonne-energievermogen is in China terechtgekomen: 34,2 GW, een stijging van 125% ten opzichte van 2015. Heel Azië was goed voor driekwart van de 76 GW.

Zonne-energie speelt in de meeste landen overigens nog steeds een vrij bescheiden rol. Zelfs in Europa, waar de technologie met geestdrift is omarmd, ligt het cijfer gemiddeld op 4% van de elektriciteitsbehoefte, waarbij moet worden aangetekend dat dat cijfer op het totale energieopwekking (dus inclusief warmte) niet boven de 2% komt.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.