Audi zonder bestuurder dwars door de VS

Zelfbeweger Audi

De zelfbewegende Audi met een, werkeloze, menselijke bestuurder (foto: Delphi)

De Engelse fabrikant van elektro-nische onderdelen Delphi heeft een Audi SQ5 uitgerust met allerlei apparatuur om de auto om te toveren tot zelfbeweger. De aldus uitgeruste Audi heeft een tocht van bijna 5500 km dwars door Amerika gemaakt en die schijnt goed verlopen te zijn.
Op 22 maart vertrok de auto uit San Fransisco op weg naar New York. Die lange weg is vrijwel geheel zelfstandig afgelegd, zegt Delphi. Slechts in enkele gevallen moest de menselijke chauffeur ingrijpen. Steeds meer autofabrikanten gokken op de zelfbeweger. Op een autobeurs in New York stelde de baas van Nissan Carlos Ghosn dat voor het eind van het volgend jaar er zelfstandig rijdende auto’s (autoautomaten?) op de Japanse autowegen zullen rijden en voor 2020 ook in het stadsverkeer.
De tocht van de Delphi-Audi is de langste die zonder bestuurder over de wegen in de VS zou zijn afgelegd. In de negen dagen die de tocht duurde doorkruiste de auto 15 staten, waarbij die talrijke min of meer lastige situaties moest zien te ‘klaren’ zoals wegomleggingen, slecht weer en agressiviteit van menselijke automobilisten. Zes deskundigen reisden in een volgauto met de Audi SQ5 mee om te zien of de sensoren, camera’s en computers hun werk naar behoren deden. Helemaal zonder een menselijke bestuurder heeft de zelfbeweger het toch niet gered, maar dat zal wel een gevalletje van wat schaven en polijsten zijn (denk ik).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.