“Toerisme vier keer slechter voor planeet dan gedacht”

Toerisme heeft een te grote koolstofvoetafdruk

Toeristen in Florence (It) (afb: WikiMedia Commons)

We krossen van hot naar her, wippen even over naar Costa Rica en gaan wintersporten in Canada. Vakantie is goed maar niet voor het milieu en de aarde. Nu hebben onderzoekers uitgerekend dat de koolstofvoetafdruk van toerisme vier keer groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Ongeveer eentwaalfde van de broeikasgasuitstoot zou worden veroorzaakt door toerisme.

Eerdere studies keken alleen maar naar de CO2)-emissies van het luchtverkeer, maar bij dit onderzoek werd ook de broeikasgasuitstoot meegenomen van de infrastructuur die onontbeerlijk is voor toerisme, zoals de bouw en het onderhoud van hotels, luchthavens, maar ook naar de uitstoot die de toeristen veroorzaken door hun consumptie ter plekke.
Op basis van cijfers van 160 (van de ongeveer 200) landen kwamen de onderzoekers tot een (toerisme)uitstoot in 2013 van 4,5 miljard ton CO2-equivalenten oftewel 8% van alle broeikasgasemissies. Luchtverkeer soupeert daar ‘maar’ 12% van.

VN

De toerismeorganisatie van de VN heeft eerder mogelijkheden genoemd om die koolstofvoetafdruk van toerisme terug te dringen. De mensen zouden dichter bij huis kunnen blijven en meer gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer (is de luchtvaart dan geen openbaar vervoer?) en overheden zouden reisorganisaties moeten prikkelen om hun energieverbruik omlaag te brengen.

Voorlopig is op dat front nog weinig vooruitgang geboekt, schrijven de onderzoekers. Als er niets aan gedaan wordt en de wereldeconomie groeit als verwacht dan zal de toerismeuitstoot van broeikasgassen in 2025 met 40% stijgen tot 6,5 miljard ton.

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.