Vrouwen beoordelen mannen zonder hormooninvloed

Vrouwen laten hun voorkeur voor mannengezichten niet afhangen van hun hormoonspiegels

Een vervrouwelijkt en vermannelijkt mannengezicht. (afb: Psychological Science)

Of vrouwen mannen aantrekkelijk vinden zou niets te maken hebben met hun schommelende hormoonspiegels, in weerwil van wat eerder onderzoek zou hebben aangetoond. Dat zouden onderzoekers van, vooral, de universiteit van Glasgow (Scho) hebben geconcludeerd op basis van onderzoek bij zo’n 600 proefpersonen.

“We vonden geen bewijs dat veranderingen in de hormoonspiegel van invloed zijn op de keuze van het type man dat vrouwen aantrekkelijk vinden”, zegt onderzoeker Benedict Jones. “Eerdere studies werkten met veel kleinere groepen en beperkte metingen. Met veel grotere groepen en directe meting van de hormoonspiegel konden we de effecten van hormonen op de voorkeur van de vrouwen voor mansgezichten repliceren.”
Het ging om 584 heteroseksuele vrouwen in een serie van wekelijkse proefsessies. Elke keer moesten de deelneemsters melden of ze een liefdesrelatie hadden, of ze hormonale voorbehoedsmiddelen hadden genomen en er werd een speekselmonster genomen om de hormoonspiegels te bepalen. De vrouwen kregen elke keer tien paren mannengezichten te zien en ze kozen van elk paar welke ze het aantrekkelijkste vonden. De paren waren digitaal veranderde versies van dezelfde foto/man, waarbij het gezicht een wat vrouwelijker versie kreeg en het andere een mannelijker. Om het eigenlijke doel van het onderzoek te maskeren werden nog wat extra vragen gesteld.

Mannelijker

Zoals verwacht werden over het algemeen de mannelijker gezichten aantrekkelijker gevonden dan de vrouwelijker. Die voorkeur was iets sterker als gesteld werd dat het ging om een korte relatie (tegenover een wat langduriger verband), maar er was geen bewijs dat de voorkeur van de vrouwen veranderde met hun hormoonspiegels (oestradiol en progesteron). Ook andere hormonen die mogelijk invloed zouden kunnen hebben, zoals testosteron en cortisol, veranderden de voorkeuren niet.

De uitkomst weerspreekt de veronderstelling dat dat vrouwen vaker kiezen voor mannelijker gezichten als ze in hun vruchtbare periode zijn, omdat die genetisch ‘fitter’ zouden zijn. Ook bleken hormonale voorbehoedsmiddelen de voorkeur voor mannelijker gezichten niet te verminderen, zoals eerder onderzoek had ‘aangetoond’. Jones: “Er waren grote zorgen dat de pil liefdesrelaties zou beïnvloeden doordat die de vrouwelijke voorkeur zou veranderen, maar daar is in ons onderzoek niets van gebleken.”

Bron: EurekALert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.