Verscheidene ebola-vaccins in de maak

EbolauitbraakIn Afrika woedt op het een tot nu toe ongeëvenaarde golf van besmettingen met het dodelijke ebola-virus. In middels zouden 1700 mensen besmet zijn geraakt en ruim 900 daarvan zouden zijn overleden aan de meestal dodelijke gevolgen van de besmetting. Inmiddels zijn er op diverse plaatsen in de wereld vaccins in ontwikkeling tegen ebola, waaronder een van het in Leiden gevestigde Crucell.


Dat vaccin van Crucell is succesvol op apen getest en verwacht wordt dat de klinische proeven volgend jaar of het jaar daarop kunnen beginnen. In de VS is een besmette patiënt met succes behandeld met het experimentele ZMapp-vaccin van het bedrijf Mapp Biopharmaceutical in San Diego (VS), dat in de kern bestaat uit antilichamen die door proefdieren (zouden) zijn geproduceerd als reactie op besmetting met het virus. Het Canadese bedrijf Tekmira Pharmaceuticals mag van de Amerikaanse overheid doorgaan met klinische proeven, nadat eerder die proeven waren stilgelegd, omdat er bedenkingen waren over de bijwerkingen van TKM-Ebola, zoals misselijkheid en lage bloeddruk. Beide geneesmiddelen zijn er op gericht het eigen afweersysteem te versterken.
Ebola wordt via lichaamssappen overgebracht. Besmetting is vrij goed te voorkomen, maar als iemand eenmaal besmet is dan is er een grote kans dat de patiënt overlijdt. De mortaliteit ligt tussen de 50 en 90%.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.