Camera ziet miniem kankerweefsel

Links concentraties kankercellen 'gezien' door de camera (foto: Fraunhofergesellschaft)

Links concentraties kankercellen ‘gezien’ door de camera, rechts zelfde beeld met het blote oog gezien (foto: Fraunhofergesellschaft)

Genezing van kanker heeft de grootste kans als al het aangetaste weefsel helemaal wordt verwijderd (op welke manier dan ook). Vaak blijven er echter kleine concentraties kankercellen achter. Er zijn wel hulpmiddelen als het ‘slimme mes’, maar het is de vraag of dat kleine concentraties kankercellen nog ‘herkent’. Nu is er een camera die tijdens de operatie kankercellen zichtbaar maakt, ontwikkeld door Frankfurter instituut voor productietechniek en automatisering (IPA).
Chirurgen gaan bij het verwijderen van kankergezwellen nog steeds vooral op hun ogen af. De truc is eigenlijk erg simpel. Voor de operatie krijgt de patiënt een fluorescerende stof ingespoten die zich bindt aan kankercellen. Als dan weefsel beschenen wordt met licht van een bepaalde golflengte lichten de kankercellen op. Daarmee worden stukjes kankerweefsel in de orde van een mm zichtbaar. De reactiesnelheid van het camerasysteem is groot genoeg voor een opererend chirurg. In een paar seconden heeft hij (m/v) zijn fluorescentiebeeld. Het Fraunhofergesellschaft gaat er van uit dat het camerasysteem het volgend jaar goedgekeurd is voor medisch gebruik.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.