Een camera die om de hoek kijkt

Omdehoekkijkcamera

Het idee van de omdehoekkijkcamera (beeldje uit filmpje van de HW-universiteit)

In politieseries zie je het vaak: politiemensen die met een pistool in de aanslag bij een hoek gaan staan  en dan plotseling de hoek ‘omrollen’, pistool in de aanslag. Levensgevaarlijk, natuurlijk. Bij de Heriot-Wattuniversiteit in Edinburgh hebben ze een oplossing voor dat probleem bedacht: een camera die om de hoek kan kijken. Dat is handig voor bewakingscamera’s, maar ook voor zelfbewegers (zelfrijdende auto’s). Alhoewel…
Heel erg ingewikkeld is het eigenlijk niet, zo’n camera die om de hoek kijkt. Wat je nodig hebt is een laser en een camera die akelig lichtgevoelig is en uiterst snel (20 miljard beeldjes per seconde). De lichtbundel wordt gericht op de grond vlak na de hoek. Een deel van dat licht zal ‘de hoek om gaan’. Die fotonen weerkaatsen tegen het voorwerp dat om de hoek staat en wordt vervolgens door de ultragevoelige camera opgepikt, die gericht is op de plek waar de laserbundel op de bodem schijnt. Aan de hand van de (minieme) tijdvertraging van de weerkaatste fotonen en het verstuurde licht kan de afstand van het object om de hoek bepaald worden. Zelfs bewegende beelden zouden op die wijze geproduceerd kunnen worden. De onderzoekers werken nu aan een systeem dat ook driedimensionale beelden maakt.
Bij hun proeven keken de onderzoekers naar een kunststofpoppetje om de hoek, maar zo klein hoeft het niet te zijn, volgens hen. Als dat een werkend systeem wordt, dan liggen de toepassingen voor het oprapen, zo lijkt het, zoals die in de bewaking/beveiliging of navigatiesystemen (“Komt er een auto van rechts?”). Ook bij de hulpverlening in rampgebieden zou zo’n systeem goede diensten kunnen leveren, maar de vraag is natuurlijk, hoeveel dat allemaal moet kosten. Zo’n hypergevoelige camera met bijbehorend beeldverwerkingssysteem is vast niet goedkoop en wat vinden we van al die lasers die daar bij horen. Ik weet bij nader inzien niet of het allemaal zo praktisch is.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.