Frankrijk en Canada willen wereldforum over ki

Mounir Mahjoubi

De Franse staatssecretaris voor digitalisering Mounir Mahjoubi (afb: WikiMedia Commons)

Met kunstmatige intelligentie kun je leuke dingen doen zoals schaak- of gokampioenen verslaan, maar ki is ook een bedreiging, zeiden ki-onderzoekers al eerder. Wees voorzichtig. Nu hebben de Franse en Canadese regering een plan bekendgemaakt om, naar analogie van het wereldklimaatforum, een wereldkiforum in het leven te roepen. Dat forum zou oneigenlijk (?) en ander misbruik van ki tegen moeten gaan en moeten bekijken welke onaangename gevolgen toepassing van ki voor mensen in petto heeft met in extremo de vraag: maakt ki de mens overbodig?
“Als Canada wereldleider wil worden op het gebied van ki, dan moet het ook aandacht besteden aan de zorgen die er op dit terrein spelen”, zei Canadees minister-president Justin Trudeau bij de presentatie van het plan. De Franse minister van digitale zaken Mounir Mahjoubi zei in een vraaggesprek dat er al gesproken werd met andere leden van de G7, de zeven grootste economieën van de wereld. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat ook de EU belangstelling zal hebben.
Het tweetal maakte eerder hun ideeën kenbaar op een G7-congres over ki. Dat liep synchroon met het grote NeurIPS-congres in Montréal waar 8600 ki-onderzoekers bijeenkwamen. Canada is momenteel G7-voorzitter. Dat voorzitterschap zal het volgend jaar aan Frankrijk worden overgegeven. Mahjoubi hoopt dat het ki-form er dan zal zijn.

Klimaatforum

Het kiforum zou dezelfde opzet moeten krijgen als het klimaatforum. Daaraan zouden beleidsmedewerkers moeten samenwerken met wetenschappers. Volgens Trudeau moeten de ontwikkelingen en toepassingen van ki in overeenstemming zijn met de mensenrechten. Het gaat dan over de manier hoe gegevens verzameld worden, over de gevolgen van ki voor de mens(enrechten) en over het vertrouwen in de technologie. Niet onbelangrijk thema voor het forum zou het militaire gebruik zijn.
Mahjoubi: “Het is belangrijk dat er internationaal een plek is waar we over alle gevolgen van ki kunnen discussiëren.” Hij zei dat het forum ook voor bedrijven belangrijk is. “Als je niet in verantwoordelijkheid investeert, dan ontstaat er onrust en weerzin bij de mensen. Dan gaat alles langzamer.”
Het lijkt er op dat de grote techbedrijven begrip hebben voor de zorgen. Op dezelfde dag als de aankondiging van het forum in wording sprak Microsoftbaas Brad Smith al dat we voorzichtig moeten zijn met gezichtsherkenning.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.