“Laat fossiele brandstoffen lekker in de bodem”

Temperatuur in 2014

De afwijkingen van het gemiddelde gemeten tussen 1981 en 2010 (afb: Japanse weerkundige dienst)

Het is eind vorig jaar al verkondigd en de eerste ‘ruwe’ berekeningen ondersteunen die conclusie: het vorig jaar was het warmste jaar sinds het begin van de systematische temperatuurmetingen. Tot die, voorlopige, conclusie is het Japanse KNMI gekomen. Tegen deze achtergrond lijkt de oproep van Britse onderzoekers logisch om de fossiele voorraden voor een belangrijk deel de fossiele voorraden te laten. Er zit nog veel kolen, olie en gas in grond en diepe oceaan en volgens de onderzoekers van het Univesity College in Londen zou het benutten van die voorraden alle pogingen de stijging van de aardtemperatuur beneden de 2 graden te houden deerlijk doen sneven. Dit jaar komt dan nog eens El Niño langs, die, normaal gesproken, de zaken nog iets warmer maakt.

De afgelopen 100 jaar is de gemiddelde temperatuur met 0,7 graden gestegen. De periode rond de jongste eeuwwisseling was de warmste sedert eind negentiende eeuw, ondaks de ‘pas op de plaats’ van de laatste tien jaar. 14 van de 15 warmste jaren kwamen in de 21ste eeuw voor. De remedie zou zijn de verbranding van fossiele brandstoffen drastisch te verminderen, bij voorkeur naar nul, maar daar heeft de energieverslaafde wereld moeite mee. Het probleem daarbij is dat er niet alleen niet zo gauw een panklaar recept is voor het terugdringen van de fossiele brandstoffen, maar ook dat er nog zoveel fossiele brandstoffen redelijk makkelijk winbaar ‘voor het grijpen’ ligt. De gekte met de schaliewinning in, vooral, de VS illustreert dat ‘dilemma’. Onderzoekers Christophe McGlade en Paul Ekins hebben daar eens wat aan zitten rekenen. Willen we beneden die 2°C blijven dan zou de totale CO2-uitstoot tot 2050 onder de 1100 gigaton moeten blijven. De totale broeikasgasinhoud van de beschikbare voorraden zou alleen al drie keer zo hoog zijn (waarschijnlijk nog veel meer): 2900 gigaton (met een voorlopig maximum van 11 000 gigaton CO2.

Uit hun rekenwerk rolde dat van de nu beschikbare steenkolenvoorraad 80% in de grond moet blijven, eenderde van de olievoorraden en de helft van de gasreserves. Vertel dat Rusland maar of de oliesjeiks op het Arabische schiereiland of de westerse grootverbruikers. Winning in het Noordpoolgebied en allerlei rare winningstechnieken om maar zo veel mogelijk fossiele brandstof uit de aarde te persen, houden de onderzoekers voor gevaarlijk voor de 2°C-doelstelling (laat staan minder).  De helft van de technisch winbare voorraden in het Midden-Oosten zou in de bodem moeten blijven, zo’n slordige 260 miljard vaten olie. Australië en de VS zouden maar 10% van hun kolenvoorraden mogen delven. De reserves onder het Noordpoolijs zouden helemaal niet mogen worden aangeboord, becijferen de onderzoekers. Methoden om kooldioxide te scheiden en op te slaan, kooldioxideafvang, veranderen aan die cijfers maar weinig, stellen ze. Het gaat dan om luttele procenten.

China was in 2013 met 28% de grootste uitstoter van kooldioxide gevolgd door de VS (14%) en de EU (10%, waarvan Duitsland 2,2% voor zijn rekening neemt). Het immense India komt met 7,1% op de vierde plaats.  Over de afgelopen 200 jaar gerekend is Amerika met 20% de verreweg de grootste broeikasgasspuier, in zijn eentje goed voor een stijging van de aardtemperatuur van 0,15 graden. Per hoofd van de bevolking gemeten is West-Europa de grote smeerpoets met landen als Nederland, Duitsland, België en Groot-Brittannië als koplopers.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.