Digitale assistent Google griezelig menselijk

 

Op een ontwikkelingsbijeenkomst heeft Google laten zien dat zijn nieuwste digitale assistent Duplex zelfstandig telefoongesprekken kan voeren. Die assistent is zo goed en menselijk dat we ons zorgen zouden moeten maken. Alhoewel…

Googlebaas Sundar Pichai¬†toonde een gesprekje tussen de assistent en iemand die een afspraak bij de kapper wilde maken. Zo op het oog/oor was dat een heel normaal gesprekje tussen de kapster en haar klant, maar Pichai had al verklapt dat een van de gesprekspartners een robot was. Hij wilde daarmee aangeven hoe ‘listig’ kunstmatige intelligentie al is geworden.
Zou Duplex de Turingtest doorstaan, die mensen moet onderscheiden van machines? Google had de stem van een echt mens gebruikt en liet de robot af en toe wat dingen mompelen zoals hmmm. Dat maakte het allemaal nog levensechter.

Waartoe?

Maar ja, zo bijdehand is het nieuwe Duplex-systeem nu ook weer niet. Voorlopig kan de assistent alleen simpele zaakjes afhandelen, zoals een afspraakje maken bij de kapper of plaatsen in een restaurant reserveren. Het is het idee dat de digitale assistent je bepaalde telefoongesprekjes uit handen neemt. Waarom? Straks praten digitale assistenten met digitale assistenten en bepalen machines je agenda. Waar zit de winst?

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.