“Aardopwarming binnen 2 graden te houden”

Aardopwarming

De limiet van 2 graden nog steeds haalbaar

Volgens een recent verschenen rapport voor de Verenigde Naties is het nog steeds mogelijk om de aardopwarming beneden de 2°C te houden. Dat zou haalbaar zijn door wereldwijd op grote schaal over te schakelen op koolstofarme technologieën. Het is wel zaak zo snel mogelijk massaal in actie te komen. Die conclusie wordt getrokken op basis van deelstudies van groepen onderzoekers uit de 15 grootste economieën van de wereld.
Zoals de wereldeconomie nu draait gaat het niet goed en zal de aardopwarming zeker niet onder de 2°C blijven. Een grotere opwarming zou volgens het rapport desastreuze gevolgen hebben voor de wereld en haar bewoners.
Volgens de opstellers van het rapport is het allesbehalve onmogelijk die tweegradendoelstelling alsnog te halen. Zij vinden ook dat we er niet in moet berusten en ons niet moeten toeleggen op aanpassing. Daarvoor zouden de gevolgen van een sterkere opwarming te ernstig zijn. Voor de opstellers zijn die twee graden een limiet, die we (dus) niet mogen overschrijden. Studies van het internationale klimaatforum IPCC, van het internationale energieagentschap IEA en van de IIASA (instituut voor toegepaste systeemanalyse) zouden aangeven dat die limiet nog steeds haalbaar is. Om binnen die limiet te blijven zal de wereld wel snel moeten handelen, zo stelt het rapport.
Verregaande ontkoling (decarbonisering) is het devies. De totale CO2-uitstoot van de 15 grote economieën zou met de genomen technologische maatregelen kunnen worden teruggebracht van 22,3 gigaton in 2010 naar 12,3 gigaton, een reductie van 45%. De ‘ontkolingsroutes’ die in het rapport worden voorgesteld zijn nog niet toereikend om onder de gestelde limiet te blijven, maar een vervolgrapport in 2015 zal daar in moeten voorzien. Toch zouden die voorgestelde maatregelen al een ferme stap in de goede richting zijn.

Drie peilers

De in het rapport gedane voorstellen berusten op drie peilers:
1) Energiebesparing
2) ‘Ontkoolde’ stroom. Dat komt neer op overschakeling op duurzame energie, kernenergie en/of het opbergen van kooldioxide-uitstoot.
3) Overschakeling op elektriciteit. Daarbij is het natuurlijk nodig dat de stroom met zo min mogelijk koolstof wordt opgewekt.
Het rapport noemt een serie kerntechnologieën die nodig zijn en/of ontwikkeld moeten worden om die drie peilers te ondersteunen zoals energieopslag, elektrische voertuigen, duurzame biobrandstoffen, nieuwe vormen van duurzame energie, zoals getijdenenergie en geavanceerde aardwarmtesystemen, opvangtechnieken voor kooldioxide en betrouwbaardere kernenergie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.