Implantaat lokt kankercellen in de val en voorkomt uitzaaiing

uitzaaiingen voorkomen met kankercelval

De implantaten zien er uit als tabletjes

Kankercellen hebben (minstens) twee nare eigenschappen: ze groeien onbeheerst en ze zaaien uit. Die uitzaaiingen vormen vaak het grootste probleem. Amerikaanse onderzoekers schijnen nu een soort implanteerbare val te hebben bedacht, die rondzwervende kankercellen vangt en daardoor onschadelijk maakt. Het lijkt zowel een diagnose- als een geneesmiddel. Muizen met borstkanker met het implantaat kregen 88% minder borstkanker dan muizen zonder. Feilloos is het dus kennelijk niet.

Het vervelende met uitzaaiingen is dat die vaak laat worden ontdekt. “Vaak worden ze pas ontdekt als ze al de functie van een of meer organen hebben beïnvloed”, zegt onderzoekster Lonnie Shea van de Northwestern-universiteit in Chicago. Een algemene regel bij veel ziektes is dat hoe eerder iets ontdekt wordt hoe groter de genezingskans. Dat geldt zeker voor kanker. Shea en haar collega’s hebben een middel verzonnen om de kankercellen te lokken. Zwervende kankercellen vestigen zich niet zo maar, ze doen dat waar bepaalde afweercellen en andere omstandigheden een voor hen gunstig ‘leefklimaat’ bieden. Dat gebruikten de onderzoekers voor hun val. Ze ontwikkelden een sponzig biomateriaal dat afweercellen aantrekt en er voor zorgt dat die de ideale leefomgeving voor kankercellen creëren. Ze testten hun val op muizen die ze ‘voorzien’ hadden van een sterk uitzaaiende borstkanker. De helft kreeg zo’n implantaat in het vetweefsel van de borst de andere helft niet. Een en drie weken na de operatie werd gekeken of de implantaten kankercellen hadden gevangen en of er uitzaaiingen waren gekomen.
Bij de muizen met het implantaat werden daarin al na zeven dagen kankercellen gevonden, terwijl longen en lever niet waren aangetast. Dat gebeurde ondanks het feit dat het implantaat niet in de buurt van die organen was ingebracht. Omdat de implantaten vlak onder de huid zitten, zijn ze goed ‘door te lichten’ op kankercellen en is zo snel uitzaaiing te detecteren. Bovendien wijzen de kankercellen in de val op de aard van de kanker.
Het implantaat werkt niet alleen als diagnosehulpmiddel, maar schijnt ook therapeutische waarde te hebben.
Het zou ook daadwerkelijk de uitzaaiingen voorkomen of althans afremmen. Bij muisjes met de implantaten vonden de onderzoekers aanzienlijk minder vaak kankercellen in de longen dan bij de controlegroep: zo’n 88%. Dat gold ook voor de lever: twee van de acht muisjes met de implantaten had kankercellen in de lever. Vooralsnog zijn de resultaten alleen geldig voor muizen. Uiteindelijk zal klinisch onderzoek bij mensen moeten bewijzen dat de kankercelvallen ook daar werkt.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.