500 paddestoelen krijgen Nederlandse naam

De bloedplaatgordijnzwam heeft nu ook een Nederlandse naam

De bloedplaatgordijnzwam heeft nu ook een Nederlandse naam (afb: de Standaard)

Regelmatig worden er paddestoelen ontdekt (elke maand zo’n zeven), maar sedert 2013 kregen die geen Nederlandse naam mee. Nu heeft een commissie 500 nieuwe Nederlandse paddestoelen-namen bekendgemaakt. We kunnen deze herfst voor het eerst op zoek naar het Houtraketje, het Oogstrelend piekhaarkelkje en het Exotisch reikhalsje.

Vroeger werden de namen van paddenstoelen letterlijk uit het Latijn vertaald, vertelt paddenstoelendeskundige Jorinde Nuytinck, lid van de namencommissie. “Dat leverde lelijke dingen op, zoals de In ’t midden bruine hebeloma.” Tegenwoordig krijgen de namen meer aandacht en denken ook Vlamingen mee om tot één naam in het Nederlandse taalgebied te komen, zegt ze. “Doordat we dit vroeger niet deden heet onze Rodekoolzwam in Vlaanderen de Amethistzwam. Dat is wel een beetje stom, maar gaan we nu niet meer veranderen. Hij is te goed ingeburgerd.”
Ontdekkers van een paddenstoel mogen zelf een naam aandragen, mits zij zich aan een aantal regels houden. Paddenstoelenkenner Eduard Osieck kreeg liefst twintig namen door de selectie heen, voor allerlei microscopisch kleine zwammen die hij heeft gevonden.” Op de millimeter valt het meest te ontdekken. De vliegenzwam kent iedereen.”
Excursieleider Henk Huijser gebruikt weinig Nederlandse namen, als hij geïnteresseerde deelnemers paddenstoelen aanwijst. Hij weet nu al dat hij deze 500 nieuwe namen niet gaat onthouden. “Tijdens een excursie had een deelnemer het ineens over een parasolzwam. Welke idioot die naam had bedacht, wilde ik weten. Nou, dat was ik dus zelf.”

Volgens Nuytinck is de lijst met namen ook niet per se voor mensen als Oesick en Huijser bedoeld. “Nu krijgt de paddenstoel ten minste wat aandacht. Normaal gaat altijd over vogels of vlinders.” De paddenstoelenkenner vindt de Nederlandse namen ook gewoon leuk. Het brandnetelvulkaantje bekt lekkerder en niet alleen voor de leek, vindt ze.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.