EU-landen blijven fossiel massaal subsidiëren

EU-landen blijven op grote schaal fossiel subsidiëren

EU-landen blijven op grote schaal fossiel subsidiëren (afb: ODI-rapport)

Ondanks beloftes en verplichtingen heeft geen enkel EU-land een duidelijk en concreet plan over hoe de subsidies voor fossiele brandstoffen zullen worden beëindigd, zo toont een nieuwe analyse aan van de twee milieuorganisaties (Climate Action Network en Milieudefensie/Friends of the Earth Nederland) die samen met het Overseas Development Institute de klimaatplannen hebben doorgelicht. Vijf landen hebben zelfs plannen nieuwe steun voor fossiel. Volgens gegevens van de EU zou het alles bij elkaar om € 55 miljard per jaar.De EU beloofde in 2009 op de G20-top om de overheidssteun voor fossiel af te bouwen. De unie verplicht de lidstaten daar ondertussen ook toe. In de nationale energie- en klimaatplannen  die ten laatste eind dit jaar klaar moeten zijn, moet staan hoeveel en welke subsidies voor fossiel ze uitgeven en hoe ze wanneer wat verminderen, maar geen enkele EU-lidstaat voldoet aan die dubbele eis, aldus de analyse. “De beloftes klinken hol. Met deze miljarden steun blijven de landen de klimaatcrisis aanzwengelen”, stellen de auteurs.

Belastingvoordelen

Subsidies voor fossiele brandstoffen zijn vaak belastingvoordelen. Zo krijgen boeren die met fossiele brandstoffen werken belastingvermindering en betalen vliegmaatschappijen geen accijns op kerosine. Daarnaast zijn verschillende EU-landen nogal creatief bij het benomen van subsidies/belastingfaciliteiten. Zo beweren zes EU-landen (Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Nederland en Groot-Brittannië) in hun klimaatplannen dergelijke steun niet te geven, terwijl de Europese Commissie al aantoonde dat alle lidstaten dat doen.

Uit de nieuwe analyse blijkt dat vijf landen zelfs nieuwe subsidies voor steenkool, gas of olie in het leven hebben geroepen: Duitsland, Groot-Brittannië, Griekenland, Polen en Slovenië. In Griekenland komt er steun voor gasketels en in Polen voor ondergrondse gasopslag.
“Daarnaast herhalen amper negen EU-landen (van de 27; as) de belofte om af te bouwen. Slechts zes landen melden enkele specifieke stappen, maar die blijven onvolledig omdat er bijvoorbeeld geen deadline is”, zegt hoofdauteur Laurie Van der Burg van Friends of the Earth Nederland.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.